Hjem
Kunst og hage

Hans Olav Ottersen: Portrett av Ørjar Øyen, 1983

Ørjar Øyen (1927-) var professor i sosiologi ved UiB fra 1968 til 1997, og er nå professor emeritus. Han har arbeidet med økologi, diffusjon og befolkningsspørsmål, og engasjerte seg i de senere år i internasjonalt samarbeid og forskningsetikk.

Hans Olav Ottersen: Portrett av Ørjar Øyen, 1983
Hans Olav Ottersen: Portrett av Ørjar Øyen, 1983
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Øyen var dekanus ved det nyopprettede Samfunnsvitenskapelige fakultet 1971-73, og rektor ved UiB fra 1978 til -83. Fra 1988 til -95 var han generaldirektør for Inter-University Centre, Dubrovnik. Øyen har mottatt en rekke utmerkelser både her hjemme og internasjonalt, blant annet Norsk sosiologiforenings Hederspris og Western Society of Criminology’s President’s Award. Han er kommandør av St. Olavs Orden og er tildelt Kroatias stjerneorden. Ørjar Øyens hus ved UiB er kalt opp etter ham.

Portrettet av Øyen er uformelt, han sitter lett henslengt i en stol, med et ben over det andre, iført en kortermet skjorte som er åpen i halsen. Skjorten er blå – er det dongeri? – og buksene er hvite. Det sommerlige inntrykket forsterkes av et klart lys som kommer inn fra venstre; han sitter nok nær et vindu. Her er ingen formelle tegn på rektorvervet.

Hans Olav Ottersen (1945-) var en stund elev av Odd Nerdrum. Han har lenge beundret renessansens kunstnere, og bodde i flere år med familien i Assisi, Italia. For tiden er han bosatt på Sørlandet. Selv om han først og fremst er portrettmaler, er han også kjent for sitt Portrett av Flekkefjord, et stort silketrykk av sørlandsbyen.

NORA SØRENSEN VAAGE