Hjem
Kunst og hage

Mystisk mytologi

Tre hoder stirrer mot oss fra billedflaten. Det midterste tilhører et menneske, en rytter, som sitter på en dyrerygg. Ryggen buer seg opp på hver side, til de to andre hodene. Det ene hodet er et hestedyr, det andre ser mest ut som en fugl. De deler den samme, ene ryggen, og har hvert sitt synlige ben. Rytteren er tynn. Han sitter naken på et fargerikt salteppe, med sitt ene ben dinglende ned, og sin ene arm dinglende i fanget.

© Per Christian Vatn / BONO. Rytter, 1988
© Per Christian Vatn / BONO. Rytter, 1988
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Det er vanskelig å se for seg at den besynderlige ryttergruppen skal kunne bevege seg noe sted. De to dyrene vender i hver sin retning, og en av dem måtte eventuelt gå baklengs om den kimeriske skapningen skulle flytte på seg. Den røde bakgrunnen fremhever det uvirkelige inntrykket. Er det et bilde på en sinnsstemning, eller en skapning fra åndeverdenen? Ideen om at bildet representerer noe symbolsk forsterkes av den gylne borden som går langs den nederste billedkanten, og av den stiliserte ubevegeligheten i gruppen.

Per Christian Vatn (1954-) er billedkunstner. Hans langstrakte skikkelser i detaljerte, dekorative omgivelser kan gi konnotasjoner til folkekunst, og kanskje særlig afrikansk kunst. Vatn bruker sterke farger og fantasirike motiver, som leder tankene hen mot eventyr og mytologi. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet, og har blant annet en utsmykning på Haukeland Sykehus.

NORA SØRENSEN VAAGE