Hjem
Kunst og hage

Abstrakt natt

Kysten er motivet i John Petter Havnerås’ Nocturne . Det mørke, blå, som fyller store deler av bildet, har klare assosiasjoner til norsk sjø, slik den kan sees sent om kvelden mens det fortsatt er litt lyst.

John Petter Havnerås: Nocturne.
John Petter Havnerås: Nocturne.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Solen speiler seg fortsatt i vannet, midt i bildet er det en flekk, rød som blod. Noen lysere områder i bildet gir flere glimt av solen, hvis det ikke heller er gjenskinn av månen eller stjerner. To mørke felter oppleves som klippeformasjoner, de aksentuerer fremstillingen av sjø i resten av bildet.

Størrelsen gir motivet en monumentalitet. Maleriet måler 2,5 x 1,9 meter, og er i tillegg montert et stykke opp på veggen i inngangsområdet i Lauritz Meltzers hus. Motivet er abstrahert, i den grad at vi lett kan se på bildet som former og farger på en flate.

John Petter Havnerås (1956-) arbeider i spenningsfeltet mellom billedlige og nonfigurative fremstillinger. Formspråket hans er ekspressivt og personlig, og han har nærer en interesse for hvor billedkunsten, så vel som samfunnet vårt, er på vei. På monumentale lerreter undersøker han dette på sin egen måte, ved hjelp av tykke lag av maling og bevisst fargebruk. Stilen hans har blitt beskrevet som en kombinasjon av abstrakte ekspresjonister som Jackson Pollock og Mark Rothko, og romantikeren Caspar David Friedrich. Havnerås har stilt ut i New York, København og Stockholm.

http://www.havneraas.com/

NORA SØRENSEN VAAGE