Hjem
Kunst og hage

En benk til å se på

Ute på Dragefjellet står det en benk. Benken er en skulptur. Den er vakkert plassert med utsikt over Puddefjorden, omringet av grønt gress. Det er ikke meningen at man skal sette seg på den.

Kristian Blystad: Benk, 1987.
Kristian Blystad: Benk, 1987.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

En gangsti går i en god sirkel rundt benken, så den kan betraktes fra alle kanter. Det gir oss mulighet til å observere det skulpturelle spillet i steinen i tre dimensjoner.Ser vi ser den på avstand, kan det virke som om den øvre delen av benken utgjør en ryggstøtte. Stiller vi oss nærmere, blir det klart at den massive steinstøtten er like tykk som i delen under. Oversiden av begge delene er polert, så blankt at man kan speile seg i den. Derfor er kontrasten stor til de vertikale sidene, som er i ru, mørk gråstein av den typen man ser i fjellvegger langs veikanten. Det synliggjør larvikitten som materiale, dens egenart og muligheter.

Kristian Blystads (1946-) skulpturer strekker seg fra klassisk inspirerte til eksperimentelle, gjerne arkaiske fremstillinger. Blystad bruker gjerne granitt og tre, men arbeider også med kombinasjoner av ulike materialer. Han har laget en rekke større utsmykkinger, blant annet til  Regjeringsbygget, Stortinget og Sjøkrigsskolen i Bergen.

http://snl.no/Kristian_Blystad

NORA SØRENSEN VAAGE