Hjem
Kunst og hage

Politisk kritikk i ornamentikk

Dette bildet ser dekorativt ut, men har et alvorlig politisk innhold. Abu Ghurayb (Abu Graib) fra 2007 er en del av serien Contemporary Decorative Political Patterns.

Neste
Bård Ask: Abu Ghurayb
Bård Ask: Abu Ghurayb
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
1/3
Bård Ask: Abu Ghurayb
Bård Ask: Abu Ghurayb
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/3
Bård Ask: Abu Ghurayb
Bård Ask: Abu Ghurayb
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
3/3
Tilbake

Hovedinnhold

Fotografiene er basert på satellittbilder fra internett, som er manipulert digitalt til en collage som gjentar og speiler de samme motivene flerfoldige ganger. Ved første øyekast får de derfor et dekorativt preg, som kan minne om østlige tepper eller mosaikker. Ser man nærmere etter, oppdager man imidlertid at de tilsynelatende formalistiske bildene har et alvorlig politisk innhold.

Abu Graib er navnet på en by nær Baghdad. Den huser et fengsel beryktet for sin grusomhet og et av president-palassene i Irak, som begge har vært bombet flere ganger. I Bård Asks digitale collage gjentas utsnitt av satellittbilder av byen med geometrisk presisjon. De danner mønstre av den typen man finner i barns perlekikkerter.

I Abu Ghurayb inntar blågrønne bassenger og sjøer en fremtredende posisjon, og de bombede palassene reduseres til en dekorativ bakgrunnssone. Ask oppnår med disse virkemidlene å formidle det groteske på en vakker, lekende og stillferdig måte.

Bård Ask (1976-) er en av våre ”unge og lovende” kunstnere. Han har vært assistent for Bjarne Melgaard og Børre Sæthre, og har siden uteksaminasjonen fra Kunsthøgskolen i Bergen rukket å stille ut ved prestisjetunge institusjoner som Carrousel du Louvre og Høstutstillingen i Oslo. Han arbeider som regel med film og foto, og benytter gjerne nye audiovisuelle medier.

NORA SØRENSEN VAAGE