Hjem
Kunst og hage

Blomsten og bien

Blomsten og bien. Hvem har ikke hørt denne metaforen på befruktning? Maleriet Sokrates og Xantippe spiller tydelig på blomsten og bien som modell. Men Laurie Grundt har også gitt Xantippe store, spisse torner.

Laurie Grundt: Sokrates og Xantippe, 1997.
Laurie Grundt: Sokrates og Xantippe, 1997.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Sokrates ligner ikke mye på tradisjonelle greske fremstillinger. Han er hengslete og tynn, ikke helt ulik Grundt selv. Både Sokrates og Xantippe er nakne, men Sokrates holder en hullete sandal i hånden som han strekker ut mot sin kone.

Xantippes hud er grønnlig, og bladene stikker ut til alle kanter. Blomstene er strategisk plassert og fremhever hennes kvinnelighet. Sokrates er så å si dekket med store bier, de kravler på kroppens hans.

Xantippe var kjent for sitt hissige gemytt, og det sies at hun var den eneste som noen gang vant en diskusjon med Sokrates. I Grundts fremstilling av de to er det ikke vanskelig å tro; hennes torner er uten tvil mer fryktinngytende enn biene til Sokrates.

Laurie Grundt (1923-) er like kjent for sitt liv i bydelen Christiania i København, som for sine monumentale, fargerike malerier. Han er opptatt av menneskekroppen, særlig kvinnen, og henter gjerne motiver fra naturen.

NORA SØRENSEN VAAGE