Hjem
Kunst og hage
News

Huglens ugler

Uglen sittende på de syv fjell er UiBs emblem, og en viktig del av universitetets identitet. Tradisjonelt sett har uglen vært et tegn på visdom, og assosieres gjerne med den greske gudinnen Athene. I Rachel E. Huglens nye frise på Sydneshaugen skole har den ærverdige fuglen fått en friskere og mer barnlig utforming.

Neste
Uglefrise
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen
1/4
Uglefrise
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/4
Uglefrise
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
3/4
Detalj av uglefrise
Detalj av uglefrise
Foto/ill.:
A
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

De store, runde øynene veksler om å være uskyldige, skyldbetyngede, undrende, sinte og snille. Formmessig er alle uglene like, men noen er opp/ned, andre skjuler seg bak hverandre eller faller ut av bildet. Noen er blå, andre rosa. De kan ha blå øyne, eller rosa prikker. Noen få er helt oransje, og tar opp i seg fargen fra den nye sofagruppen som står midt i hallen. Enkelte har ekstra fjær stikkende ut fra føttene eller toppen av hodet. De fleste av fuglene er faktisk sorte eller grå, og mye av lerretene helt hvite – men helhetsinntrykket er myldrende fargerikt.

Frisen tar opp elementer fra den gamle dekorasjonen i bygget, hvor ulike fugler er malt inn over døråpningene. Billedrekken består av flere lerreter spent opp tett i tett. Lar vi blikket hvile på et enkelt lerret av gangen, kan vi se hvordan de svært like ugleformene kjeder seg sammen i ulike variasjoner. Det tekstile materiale er også lyddempende og brannsikkert.

Kunstner Rachel E. Huglen (1979-) er masterstudent ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har grunnfag i kunsthistorie fra UiB, og har altså selv vandret i gangene på Sydneshaugen. I 2010 sto hun for en utsmykking til Vik fengsel, og hun har deltatt på flere gruppeutstillinger. I perioden 2005-07 var hun med i kunstnerkollektivet “Pudder57”.

http://www.rachelhuglen.com/