Hjem
Kunst og hage

Vinterlys

Kåre Tveter er kjent som ”lysets maler”. Malerier som dette, i nyanser av hvitt, er typisk for ham. Vinterlandskapene hans er inspirert av gjentatte besøk til Svalbard, og også av hans hjemlige trakter på Østlandet. Motivet, som ofte spiller hovedrollen i malerier, er hos Tveter nedtonet til fordel for lysspillet. Slik får han frem stemningene i landskapsmotivene i fortettet form, uten distraksjoner.

Kåre Tveter: Vinterlys
Kåre Tveter, Vinterlys, maleri
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Ved første øyekast er billedflaten blåhvit, abstrakt. Bare noen enkle streker av hvitt, lagt så tykt at formen blir nesten skulpturell, antyder et motiv. Vinterlys over myrene heter maleriet, og når vi tenker over det dukker plutselig en scene frem i bildet. Et hvitt snøteppe ligger over et stille landskap. Den skarpe, hvite vintersolen er nok ikke fremme, lyset reflekteres fra en overskyet himmel, med toner av blått. Er de tykke malingsstrekene en person som går på myra, eller bare et tre?

Også andre av bildene til Tveter er kjent for en tilbakeholden bruk av virkemidler: forenklede former, duse avtoninger og minimal fargebruk. De samme trekkene går også igjen i trykkene hans, som vi har flere av ved UiB. 

Kåre Tveter (1922-) er maler og grafiker. Siden hans første separatutstilling i 1959 har bildene hans vært stilt ut i mange land, og han har holdt større utstillinger blant annet i The American Scandinavian Society of New York, Grenen Museum i Danmark og Nordens Hus på Færøyene
. Tveter er representert i de fleste av Norges offentlige gallerier, og også ved Stockholm Stads Samlinger
 og Epcotsenteret i Florida. En rekke av hans bilder finnes i Kåre Tveters samling i Galleri Lyshuset på Skarnes.

NORA SØRENSEN VAAGE