Hjem
Kunst og hage

En mytologisk freske

Motivet i Olav Ansgar Larssens freske på Psykologisk fakultet er mytologisk. Budskapet handler om sunnhet og god helse, som finnes ute i den grønne natur. Den rike fargepaletten gir bildet en glad, varm stemning.

Neste
Olav Ansgar Larssen, Freske 1956
Olav Ansgar Larssen, Freske 1956
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
1/2
Olav Ansgar Larssen, Freske 1956
Olav Ansgar Larssen, Freske 1956
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Fresken er tolv meter lang, og yrer av mennesker, dyr og planter. De er alle utendørs, og det er en mengde fugler i busker og trær. Noen av personene er detaljert malt, mens andre er mer skissemessig utformet. Klærne deres er for det meste kjortler i lyse farger. Bare én eneste, gammel dame er kledd i sort. Hun sitter ved en liggende mannsfigur som har en krans rundt hodet. Det minner om en pietà, hvor Maria har sin døde sønn i fanget. Tre gulhårete kvinner i rosa kjortler danser i sirkel.

Flere mindre skikkelser, barn, leker eller jobber i naturen. Til høyre for dem sitter en vilt utseende, naken mann, Pan, med spisse ører og skjeve øyne. Han spiller panfløyte, og hodet hans rammes inn av blomstene på busken bak. Pan sitter ved foten til en høyreist skikkelse, Apollon, som spiller på lyre iført en vakker, hvit kappe. Foran ham hviler en liten hest. Helt til høyre står Asklepios, den greske guden for legedom, med sin karakteristiske slangestav. Ved siden av ham står en kvinne med en dampende, helbredende drikk i hendene. De oppleves som et ekko av de to som står helt til venstre, en lege i hvit kjortel og en vestalinne med en due i hendene. Disse helbredende parene rammer inn resten av motivet, med representasjoner av livets gang.

Ansgar Larssen malte fresken for Bergen trygdekasse, og fresken dekket hele langveggen av byggets spisesal i tredje etasje. I dag huser bygget UiBs Psykologiske fakultet, og spisesalen er bygget om til en korridor i Poliklinikken.

Olav Ansgar Larssen (1897-1967) var maler. Han startet sin karriere som assistent for Axel Revold under utsmykningene av Bergen Børs, og fikk godt kjennskap til freskemaleri. Ansgar Larssen utførte glassmalerier i Herdla, Høyland og Sandnes kirke. Han var en av initiativtakerne til Vestlandsutstillingen, som skulle bli en viktig institusjon for vestlandske kunstnere, og hvor han selv stilte ut fjorten ganger. De fleste av bildene hans befinner seg i Bergen.

 

NORA SØRENSEN VAAGE