Hjem
Kunst og hage

Eksplosjon i farger

Den intense bevegeligheten. Det er det første som slår oss i møte med Knut Rumohrs maleri.

¬Knut Rumohr, 1967
Knut Rumohr, 1967
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

De tydelige penselstrøkene danner ikke rette streker, men bølger bortover lerretet i vibrasjoner som forplanter seg til fargerike eksplosjoner. Sentralt i bildet er en rød kurve som bukter seg fra maleriets venstre side og vender nedover, så den nærmest deler bildet i to på langs. Resten av bildet ser ut til å strømme ut fra dette røde feltet, eller kanskje motsatt, trekkes inn mot det.

Ut av det røde er det særlig bølgende linjer av grått kantet med hvitt som trer frem. I kombinasjon med det røde feltet skapes et bilde av tykk, opak røyk. Sammensetningen av oransje, lilla, rødt og sort kan gi assosiasjoner til ild og brann. Men som det ofte er med slike bilder, går det også an å se noe helt annet. Ut av de sveipende strøkene vokser plutselig hodet til en indianerhøvding frem i full fjærpryd. Vi trekkes inn i de dansende fargestrøkene, akkurat som når vi stirrer inn i flammer.

Knut Rumohr (1916-2002) var maler og grafiker. Han var fra Sogn og Fjordane, og hentet gjerne inspirasjon fra den vestnorske naturen til sine landskapsabstraksjoner og dekorative arbeider. Rumohr hadde en rekke store utsmykkingsoppdrag, og er representert ved prestisjetunge institusjoner som Victoria and Albert Museum og Moderna Museet.