Hjem
Kunst og hage

Barnlige mønstre

Et mylder av sorte mønstre og border på fargede felter. Gipsblokker i ulike størrelser, noen kvadratiske, andre rektangulære. Til sammen danner de en kvadratisk flate. Bildet er lite, men det er mye som foregår her.

Rut Bryk: Relieff
Rut Bryk: Relieff
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Det midterste kvadratet i bildet er i burgunder, og flere av de mindre firkantene som går ut i fra det har den samme fargen. Den utgjør et slags hovedmotiv, som utfordres av feltene i oransje, brunt, blått og beige. Ujevnt tegnede sirkler, sikksakkmønstre og bølgende linjer styrer blikket vårt rundt i billedflaten. Den naivistiske, barnlige streken balanseres sofistikert av den gjennomtenkte plasseringen av gipsblokkene. Resultatet er et dynamisk verk som overskrider sine beskjedne proporsjoner.

Rut Bryk  (1916-1999) var en finsk keramisk designer. Tidlig i karrieren laget hun fargerike, naivistiske skåler, fat og fliser, ofte med hverdagslige motiver. På 1960-tallet begynte hun å produsere mosaikkaktige verk satt sammen av fliser. Med denne teknikken har hun blant annet laget utsmykning til den offisielle presidentresidensen i Finland. Bryk har mottatt en rekke priser, blant dem grand prix på Milanos triennale i 1951, og i 1972 vant hun den internasjonale keramikkonkurransen i Vallauris. 

 

NORA SØRENSEN VAAGE