Hjem
Michael Sars-senteret
News

Michael Sars-senterets maneter avduket på Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen inviterte til åpning av sin nyeste utstilling, «Havet i endring». Den nye installasjonen består av et stort akvarium med maneter som senteret sjenerøst har gitt i gave.

Neste
Aquarium opening
Bergens ordfører Marit Warncke snakker om viktigheten av å utvikle sterke samarbeid mellom forskere, offentligheten og næringslivet for å løse utfordringene havet står overfor.
Foto/ill.:
Marion Lebouvier
1/4
Aquarium opening
Det nye akvariet viser Aurelia aurita-maneter, oppdrettet av stabsingeniør Alexandre Jan og gitt til Akvariet av Michael Sars-senteret.
Foto/ill.:
Marion Lebouvier
2/4
Aquarium opening
Deltakerne på åpningen fikk oppleve et 360-graders oppslukende rom som kombinerer utrolige bilder og organiske lyder fra livet i havet med lydene fra menneskelig aktivitet under vann.
Foto/ill.:
Marion Lebouvier
3/4
Aquarium opening
Foto/ill.:
Marion Lebouvier
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Akvariet i Bergen avduket en nyskapende installasjon kalt «Havet i endring», som skal ta publikum med på en reise under havets overflate. I et 360-graders rom ble publikum omringet av fascinerende bilder og lyder fra havet, fra overflaten til dypet. Gjennom en blanding av organiske lyder fra livet i havet og lyder fra menneskelig aktivitet under vann, har utstillingen som mål å øke bevisstheten om menneskeskapte påvirkninger på en verden vi fortsatt vet svært lite om.

Som komplement til den banebrytende produksjonen ble det installert et nytt akvarium rett overfor det oppslukende rommet. Det store 1200 liters akvariet inneholder Aurelia aurita-maneter som Alexandre Jan, avdelingsingeniør i Burkhardt-gruppen, har oppdratt ved Michael Sars-senteret ved Universitetet i Bergen. Å holde skjøre marine dyr i fangenskap krever spesialiserte teknikker, og mange av disse er utviklet i dyreanleggene på Michael Sars-senteret. I fremtiden vil dyrene, som er en del av et pågående samarbeid med Akvariet i Bergen, bli erstattet av ribbemaneten Mnemiopsis leidyi, som er den viktigste modellorganismen som Burkhardt-gruppen bruker.

Å vise disse mystiske dyrene i den nye utstillingen vil hjelpe oss å forstå mangfoldet av liv bedre, samtidig som vi understreker behovet for å beskytte det.
- Pawel Burkhardt

«Vi er spent og også litt stolte over å se manetene våre være en del av denne nye utstillingen», sier gruppeleder Pawel Burkhardt. «Det er et flott tegn at Akvariet i Bergen tok kontakt med oss, for det viser at de har tillit til oss og anerkjenner ekspertisen vår. Å vise disse mystiske dyrene i den nye utstillingen vil hjelpe oss å forstå mangfoldet av liv bedre, samtidig som vi understreker behovet for å beskytte det.»

I sin tale under seremonien understreket Bergens ordfører Marit Warncke viktigheten av å utvikle sterke samarbeid mellom forskere, offentligheten og næringslivet for å løse de utfordringene havet står overfor.

Samarbeidet med Akvariet gjennom å dele kunnskap om nyutviklede dyrkingssystemer og legge til rette for utveksling av ideer og ekspertise er fortsatt et sentralt fokus i Burkhardt-gruppen og senteret. «Vi kan delta i formidling, få folk interessert i lokale marine dyr og knytte oss til det akvatiske nettverket her», sier Alexandre Jan.

Aquarium opening

Akvariekurator Thomas Østerhus, gruppeleder Pawel Burkhardt og avdelingsingeniør Alexandre Jan.

Foto/ill.:
Marion Lebouvier

«Jeg synes manet- og ribbemanet-akvariet er det perfekte blikkfanget som inngang til den nye utstillingen vår,» sier akvariekurator Thomas Østerhus. Akvariet har hatt stor glede av samarbeidet med Michael Sars-senteret og setter stor pris på all den hjelpen vi har fått. Vi gleder oss til å se hva vi kan gjøre i fremtiden!»