Hjem
Museumsprosjektet
Museumsprosjektet

Her er aulastolen

Stolen Lui fra designer Hallgeir Homstvedt vant konkurransen om å pryde universitetsaulaen.

Møt stolen Lui

Stolen Lui fra designer Hallgeir Homstvedt vant konkurransen om å pryde universitetsaulaen.

Hovedinnhold

Universitetet i Bergen (UiB) arrangerte stolkonkurranse for å møblere den nyoppussede universitetsaulaen, som skal åpnes høsten 2015. Blant ti bidrag, var det stolen Lui, tegnet av designer Hallgeir Homstvedt som gikk av med seieren. I tillegg til å få møblere aulaen, mottok prisvinneren 100 000 kroner.

– Dette er fantastisk og uventet, siden det var så mange gode bidrag med i konkurransen, sier Homstvedt.

Homstvedt mener at prisen er en god start for en relativt nyetablert designer, særlig fordi stablestoler er en vanskelig kategori med mange velvoksne og etablerte designere.

 

Minimalistisk nytolkning

Stolen Lui er en minimalistisk tolkning av rokokkostolen Louis fra Ludvig den XVs regjeringstid. Mens Louis har sirkulær rygg og firkantet sete, har Lui motsatt sirkulært sete og firkantet rygg i minimalistisk stil.

– Selv om Lui er en nytolkning av Louis-stolen, så er det først og fremst aulaens vinduer som har inspirert meg. I vinduene finner man de grunnleggende geometriske sirkel- og firkantformene, som man også finner i stolen, sier Homstvedt.

Stolen dekker aulaens kriterier som at den kan stables, være plasseffektiv og absorbere lyd.

Juryen er blant annet ”…imponert over at en så tilsynelatende enkel stol har fått innarbeidet historiske referanser og samspiller med aularommet på en så god og verdig måte, samtidig som den oppfyller alle funksjonelle krav som er satt til ny aulastol."Fremmer norsk design

Bakgrunnen for stolkonkurransen er at UiB ønsker et eget og nytt design for stolene til den nye aulaen, samt bidra til utviklingen av norsk design. Konkurransen er et samarbeid med Norsk designråd.

Mens Lui vant førsteplassen blant de ti norske forslagene, kom stolene ”diis” fra Knudsen berg hindenes og ”Una” fra Torsteinsen design  på henholdsvis andre og tredje plass. De to sistnevnte mottok 75 000 kroner og 50 000 kroner.