Hjem
Støtte til eksternfinansierte prosjekter (BOA)
UiB Opp Modul 1.13

EU for dummies

I takt med regjerningens økende krav til «hjemtak» av forskningsmidler fra EUs rammeprogrammer for forskning og innovasjon, blir behovet for grunnleggende EU-forståelse viktigere og viktigere for norske utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Brussel
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Dette arrangementet var tidligere planlagt til 16. november. Kurset er nå flyttet til 2. desember på grunn av den nye koronasituasjonen. 

 

Kursinnhold:

Hva er EU for en størrelse og hvordan fungerer egentlig unionen? Hvilke funksjoner har EUs ulike institusjoner og hva er forholdet mellom dem? Hvordan blir EU-lovgivningen til? En grunnleggende innsikt i dette er viktig for å forstå beslutningsprosesser og -dynamikker og hva som ligger til grunn for hvordan EU tenker forsknings- og innovasjonspolitikken.  

Norge har et spesielt forhold til EU gjennom EØS-avtalen som vi feiret 25 årsjubileum for i fjor. Forholdet Norge har til EU er av mange beskrevet som det tetteste på et medlemskap man kan komme uten å være medlemmer. Hva betyr dette i praksis for Norge?

En grunnleggende forståelse for EUs virkemåte og forholdet mellom Norge og EU gjennom EØS-avtalen, er viktig for å kunne være med å på- og medvirke til den politikken som i siste ende legger grunnlaget for forsknings- og innovasjonsprogrammenes målsetninger og innhold.

Læringsutbytte:

  • Grunnleggende innføring i EUs virkemåte
  • Grunnleggende innføring i EUs beslutningsprosesser med utgangspunkt i EUs forsknings- og innovasjonspolitikk
  • Grunnleggende innføring i EØS-avtalen og hva dette betyr for forsknings- og innovasjonsområdet

Målgruppe:

Passer for alle som vil ha en grunnleggende innføring i eller vil gjenoppfriske kunnskapen om EUs indre prosesser og forholdet mellom EU og Norge. Passer for forskningsrådgivere, forskere som skal søke EU-prosjekter og ledelsen ved institutter og fakulteter. Administrativt ansatte vil bli prioritert om kurset blir fullt. 

Varighet:

Halvannen time.

Kursholdere:

Are Straume

Kursspråk:

Norsk

Antall plasser:

20

Dato og tid:

16. november, kl. 13:00-14:30.

Møterom:

Bergen Global, Jekteviken 31.