Hjem
Senter for digitale fortellinger
Vitenskapelige soirée

En kveld hos Mr Charles Babbage

I denne mini-laiven spiller du en av de faktiske gjestene som kom på festene Babbage holdt hver lørdag for å vise fram oppfinnelser og ny teknologi til kultur- og samfunnseliten i London.

Technical drawing of a section of Babbage's difference engine
This is a drawing of the part of the difference engine that Charles Babbage displayed at his Saturday evening soirées.
Foto/ill.:
Public domain. Printed in Harper's new monthly magazine, December 1864

Hovedinnhold

Mr Charles Babbage ber om din tilstedeværelse på en av hans berømte soireer i hans hjem på Dorset Street. Det er 1839 eller kanskje 1841, og teknologien endrer seg raskt. Alle har hørt om Mr. Babbages differensmaskin, og Lady Lovelace sier at den nye analytiske maskinen kan programmeres til å gjøre nesten hva som helst! Mr Babbages soireer er stedet for å se og diskutere de nyeste oppfinnelsene og ideene - og møte de mest spennende menneskene!

Målet med denne laiven er å utforske hvordan sosiale faktorer, samt kunst og litteratur, har påvirket utviklingen og promoteringen av teknologi. Vi skal også teste ut live action-rollespill som en metode for vitenskapskommunikasjon og vitenskapelig undersøkelse.

Du vil bli tildelt en rolle som en av Babbages historiske gjester. Du vil ha 10 minutter til å lese deg opp på karakteren din og bestemme hva karakteren din ville mene om Babbages motor eller vevmaskinopptøyene. Deretter, etter at vi kort har diskutert mulige relasjoner mellom gjestene, vil Mr. Babbage ønske alle velkommen til sitt dagligstue og invitere deg til å mingle med de andre gjestene. Vil du møte feministen Caroline Norton? Sosiologen Harriet Martineau? En forfatter som Dickens eller Longfellow, en matematiker som Ada Lovelace eller Mary Somerset, en komponist som Felix Mendelssohn, eller kanskje en reisende som Dwarkanath Tagore, den indiske industrimannen, eller Ellen Coolidge, barnebarn av Thomas Jefferson?

Hvis du foretrekker å lese om karakteren din på forhånd, send en e-post til jill.walker.rettberg@uib.no.