Hjem
Forskargruppe for europarett
BECCLE-seminar: Når matkjedene dater, er størrelse viktig

BECCLE-seminar: Når matkjedene dater, er størrelse viktig

Øystein Foros og Hans Jarle Kind
Øystein Foros og Hans Jarle Kind
Foto/ill.:
NHH og Helge Skodvin

Hovedinnhold

Om seminaret:

Samarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen om innkjøp og distribusjon er kontroversiell, og mye tilser at størrelse teller både for lønnsomheten og prisene i detaljhandel.

Tirsdag 14. oktober presenterer Øystein Foros og Hans Jarle Kind sitt arbeid med en modell som tar aktørenes størrelse i betraktning og analyserer virkningene et samarbeid om innkjøp og distribusjon vil ha for priser i detaljhandel. De har også undersøkt hvorvidt det foreligger insentiver for å danne slike samarbeid.

Les mer om seminaret på BECCLEs nettsider.

Seminaret vil foregå på engelsk, og er gratis og åpent for alle.

 

ICA NorgesGruppen-avtalen:

14. januar 2013 varslet ICA Norge en samarbeidsavtale om innkjøp og distribusjon mellom ICA og NorgesGruppen. I April 2013 vedtok Konkurransetilsynet et midlertidig pålegg om opphør av samarbeidsavtalen, og 13. februar 2014 varslet de partene om at tilsynet vurderte avtalen som ulovlig og at samarbeidet måtte opphøre.

Etter Konkurransetilsynets vurdering har Norgesgruppen og ICA høye markeddsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, noe som kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne. Partene fikk frist til 25. april 2014 med å gi sine merknader til varselet, og Konkurransetilsynet fortsetter arbeidet med å vurdere om avtalen er et brudd på konkurranseloven frem til et eventuelt vedtak. (Kilde: Konkurransetilsynet)