Hjem
LINGCLIM: Klimadebattens språkbruk og tolkninger
Nyhet

CET lunsj-seminar med Runa Falck: Hvordan forstå motstanden mot klimapolitikk

22. mars 2023 holdt doktorgradstipendiat Runa Falck et lunsj-seminar hos Senter for klima og energiomstilling (CET).

Bilde av Runa Falck.
Foto/ill.:
Photo: Ill: CET/Private.

Hovedinnhold

Runa Falck, doktorgradstipendiat ved Institutt for fremmedspråk, og medlem av forksningsgruppen LINGCLIM, holdt 22. mars 2023 et seminar om hvordan forstår motstanden mot klimapolitikk i den norske befolkningen. 

"I studien Runa formidlet har hun fokusert på å undersøke støtte for to politiske tiltak, økt karbonavgift og redusert kjøttforbruk, som er sentrale i den norske klimahandlingsplanen. Funnene tyder på at det er bred støtte for økte karbonavgifter, samt bred vilje til å redusere forbruket av rødt kjøtt. Videre forklares støtten til begge politikkene med bekymring for klimaendringer, venstreorientert politisk orientering, tillit til politikere, urbane leveområder, høyere utdanning og det å være kvinne. Inntekt forutsier ikke støtte for noen av politikkene. Høyere alder er positivt korrelert med karbonavgiftsstøtte, men negativt korrelert med redusert kjøttforbruk. Funnene gjenskaper delvis tidligere kunnskap og gir ytterligere kunnskap om de nyanserte synene til offentligheten mot avbøtende politikk. Strategier for å øke støtten til denne klimapolitikken bør være spesielt oppmerksom på følgende grupper: 1) individer som er mindre bekymret for klimaendringer, 2) individer med høyreorientert politisk orientering, 3) individer som har lavere tillit til politikere, 4) individer som bor på landsbygda, 5) individer med lavere utdanning og 6) menn." https://www.uib.no/en/cet/158751/cet-lunch-runa-falck 

CET har etablert seg som et viktig forskningssenter og et viktig forum for forskningsutveksling og - formidling i akademia. Seminaret hadde mange tilhørere og Runa fikk mange gode kommentarer og spørsmål som hun takket for og tar med seg videre i sitt arbeid.