Hjem
Kraniofacial utvikling, orale infeksjoner og inflammasjoner
Sykdomsmarkører ved periodontitt

Etiopatogenese ved periodontal sykdom – Søken etter sykdomsmarkører

Hovedinnhold


Periodontitt er en av de hyppigst forekommende infeksjoner hos mennesket. Periodontal sykdom er initiert av orale mikroorganismer som koloniserer tannoverflaten, og medfører betennelse i støttevevet rundt tannen. Hvis betennelsen blir stående ubehandlet, kan det føre til destruksjon av bein rundt tennene og i verste fall tannløsning. Periodontitt er en multifaktoriell sykdom der forløpet av sykdommen er avhengig av mikroorganismenes virulens, vertens immunrespons, genetiske faktorer, og miljøfaktorer som for eksempel røyking.

Sykdomsmekanismer og patogenese ved periodontitt har de siste årene vært gjenstand for nitid forskning, også på molekylært nivå. Likevel er ikke etiologi og patogenese helt klarlagt.

Prosjektene i denne gruppen har som mål å bedre kunnskap om hvordan periodontitt oppstår og utvikles med sikte på mer målrettet behandling og forebygging i fremtiden. Spesielt er vi interessert i å påvise spesifikke sykdomsmarkører. Det forskes på biologisk materiale fra pasienter med periodontitt.

Et av prosjektene som er igangsatt er molekylære studier på aggressiv periodontitt, som er en form for periodontal sykdom der nedbrytning av festet rundt tennene skjer raskt, og der ofte unge individer rammes.

Samarbeidspartnere:

Prosjektansvarlig: Professor Anne Isine Bolstad, Institutt for klinisk odontologi - Periodonti.

Post doktor Manal Mustafa, Institutt for klinisk odontologi - Periodonti
PhD kandidat Hager Zein Alabdeen, Institutt for klinisk odontologi - Periodonti.

Prosjektet har også internasjonale samarbeidspartnere

https://www.uib.no/personer/Anne.Bolstad
https://www.uib.no/personer/Manal.Mustafa

https://www.uib.no/personer/Hager.Elabdeen