Hjem
Reservoarfysikk – Energiteknologi og CO2 lagring (CCUS)

Oljeutvinning i oppsprukne systemer

Alle oljereservoarer er heterogene og den vanligste formen for heterogenitet er sprekker. Væskestrøm og oljeproduksjon vil ofte bli sterkt påvirket av sprekkers tilstedeværelse, noen ganger de kan øke utvinningen, andre ganger kan sprekker betydelig begrense oljeproduksjonen.

Hovedinnhold

Målet med denne forskning er å forstå effekten av sprekker på væskestrøm og utvinning ved ulike betingelser. Grunnleggende forståelse for strømningsmekanismer i oppsprukne systemer er avgjørende for å optimalisere produksjonsstrategi og øke utvinningen. Den eksperimentelle forskningsaktiviteten består i å avbilde væskestrøm i store oppsprukne bergartsblokker av kalk, karbonat eller sandstein ved ulike fuktforhold og studere hvordan sprekknettverket påvirker utvinningen av olje. Væskestrømmen blir avbildet ved å merke injeksjonsvannet med radioaktive isotoper for så å detektere radioaktiviteten langs blokken. Dette gjøres ved ulike tidspunkt for å generere romlig metningshistorie under vanninjeksjon eller gassinjeksjon. De store blokkeksperimentene blir komplimentert med høyoppløselig MR tomografi der strømning over sprekker og væskeutveksling mellom sprekk og bergart kan avbildes med under en millimeters presisjon.


Denne forskningsvirksomheten drives i nært samarbeid med åtte universiteter i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike og Norge i tillegg til 5 deltakende oljeselskaper.

PhD og MS studier er tilgjengelige under dette prosjektet. Kontaktperson: Prof Arne Graue