Hjem
Bergen Søvn og Kronobiologinettverk

CONIMPREG - studie

Konsepsjon-implantasjon intervall: Effekter på svangerskapslengde, føtal- og barneutvikling. Effekt av maternelle faktorer og miljøfaktorer.

Hovedinnhold

Fedme, diabetes og hjerte-kar sykdommer er i kraftig fremmarsj over hele verden, og Norge er ikke unntatt. Slike sykdommer er dyre og til dels vanskelige å behandle, og ofte uten helbredelse. WHO har derfor i sine nye tusenårsmål prioritert forebygging fremfor behandling av disse sykdommene. Slike sykdommer skyldes ikke bare livsstil, men også betingelser lagt inn i fosterutviklingen. Kan man derfor påvise faktorer hos mor før og under svangerskapet som kunne endres for å redusere risikoen for at barnet får sykdommene i sitt livsløp, vil det kunne føre til at folk med bedre kunnskap kan hjelpe neste generasjon til et sunnere livsløp.

CONIMPREG er et forskningsprogram med mål om å rekruttere 650 friske kvinner (og partner) før planlagt graviditet. Ved undersøkelse av hormoner i urin vil tidspunkt for eggløsning og implantasjon kunne bestemmes presist og gi fundamental data om fostervekst, svangerskapslengde hos ca. 370 kvinner og deres nyfødte barns utvikling i tidlig barnealder. Prosjektet er godkjent av regional etisk komité. Det er også godkjent å etablere en biobank [REK ref.2013/856a]. Studiegruppen gir en unik mulighet til å studere hvordan faktorer hos mor og far og miljøfaktorer påvirker utvikling og vekst. Det gjøres ved hjelp av mors kroppsproporsjoner, kroppssammensetning, ernæring, sirkulasjonsstatus og fysiske aktivitet og søvn sammen med måling av vitaminer, næringskomponenter og toksiske stoffer, men også epigenetisk profil hos mor, far og barn. Svarene ventes å gi innsyn i mekanismene som betinger helse og sykdomsrisiko senere i livsløpet.

 

  1. Organization WH. Global Action Plan for the Prevention and Control of NCDs 2013-2020. 20131-55.
  2. Hanson MA, Gluckman PD. Early developmental conditioning of later health and disease: physiology or pathophysiology. Physiol Rev 2014;94:1027-1076.

Hjemmeside: https://helse-bergen.no/avdelinger/kvinneklinikken/forsking-pa-kk/har-du-tenkt-a-bli-gravid

Forskningsgruppe for svangerskap, fosterutvikling og fødsel