Hjem
Forskergruppe for sivilprosess og konfliktløsning
Nyhet

INTERNASJONALT SEMINAR OM HØYESTERETTS ROLLE I ULIKE LAND

Den 15.-16. februar reiste professorene Anna Nylund, Camilla Bernt og Magne Strandberg til Leiden for å delta på et seminar arrangert av professor Bart Krans ved Leiden Universitet i Nederland.

Bilde av forskerseminarets deltakere
Foto/ill.:
Agnes Camilla Bernt

Hovedinnhold

Temaet for seminaret var Høyesteretts rolle i ulike land, og en liten gruppe forskere var invitert. Deltakerne var, foruten fra Nederland og Norge, fra Belgia, Japan, Spania og Tyskland. Alle tre deltakere fra Bergen holdt presentasjoner. Magne Strandberg innledet om Høyesteretts rolle ved anker om bevistilgang, mens Camilla Bernt tok for seg Høyesteretts rolle i barnevernssaker de siste årene. Anna Nylunds innlegg så på forholdet mellom alternativ tvisteløsning og Høyesterett.  

Det ble gode diskusjoner, og det kom frem betydelige forskjeller mellom systemene. Blant annet skilte den norske ordningen med Høyesteretts ankeutvalg seg ut. I noen av landene er den eneste formen for siling at partene er avhengig av å få en advokat som har rett til å møte for Høyesterett til å ta saken deres. Det ble lagt planer om å bearbeide bidragene til artikler, og gi dem ut i en samlet publikasjon. 

På slutten av siste seminardag fikk vi høre presentasjoner av en rekke ph.d-prosjekter fra forskere tilknyttet Universitetet i Leiden. Det var inspirerende å se et lærested som klarer å få til så mange ph.d-prosjekter innenfor sivilprosess.