Hjem
Forskergruppe for strafferett og straffeprosess

Bjarne Kvam: Politiets utlevering av personopplysninger til utlandet

Ph.d.-avhandling, under arbeid

Hovedinnhold

Emnet for avhandlingen er politiets utlevering av personopplysninger til utlandet, belyst ved drøfting av politiregisterloven § 22. Det rettslige hovedspørsmålet er hva vilkårene er for at norsk politi kan utlevere personopplysninger til utlandet. Det er også spørsmål om politiet har plikt til utlevering, dersom vilkårene som gir rett til utlevering er oppfylt. En slik plikt krever særskilt hjemmel.

Politiregisterloven § 22 utgjør kjernen i det internasjonale politisamarbeidet, sett fra norsk ståsted. Avhandlingen drøfter ikke vilkårene for politiets innsamling av opplysninger. Det tas utgangspunkt i at opplysningene allerede er samlet inn. Spørsmålet er om de kan utleveres til utlandet. Avhandlingen sammenlikner dessuten reglene i politiets persondatarett (politiregisterloven) med den alminnelige persondataretten (personopplysningsloven). Det er politiets kriminalitetsbekjempende arbeid som er i fokus, slik at regler om politiets forvaltningsmessige oppgaver ikke er omfattet. Politiets kriminalitetsbekjempende arbeid består både av oppklaring og iretteføring av begåtte lovbrudd, og forebygging av lovbruddd.

Politiregisterloven er en persondatarettslig lov og avhandlingen er bygget opp etter persondatarettslig mønster. Det innebærer at en rekke grunnleggende krav til behandlingen av personopplysningene skal være oppfylt for at behandlingen skal være legitim. Det er for eksempel krav til et rettslig grunnlag for behandling av opplysningene, et krav til formålsbestemthet, til nødvendighet, opplysningene skal være korrekte og om nødvendig oppdaterte osv. Avhandlingen redegjør for og drøfter reglene knyttet til disse grunnleggende kravene. Sammenlikningen med personopplysningsloven viser at det til dels er store forskjeller mellom lovene. Avhandlingen sammenlikner dessuten de norske reglene med tilsvarende regler i andre land.

Den historiske utviklingen knyttet til politiets behandling av personopplysninger gjennomgås og drøftes De siste 40 år har det vært en sterk økning i politiets utlevering av personopplysninger til utlandet. Samtidig har beskyttelsen av personopplysningene også blitt stadig bedre. Avhandlingen drøfter om utviklingen har ført til et svekket eller et styrket vern av individenes integritet.