Hjem
Matematisk institutt

π (pi) regnet ut med rekord antall siffre

BBC News naturvitenskap og teknologi journalist, Jason Palmer, skriver om en informatiker, Fabrice Bellard, som påstår at han har regnet ut den matematiske konstanten π med nesten 2700 milliarder siffre.

Hovedinnhold

Konstanten π er antall ganger sirkelens diameter går inn i sirkelens omkrets. Den greske bokstaven π (ofte skrevet som pi i tekst) står for det greske ord for omkrets (perimetros, "περίμετρος") og symbolet var først brukt av William Jones i 1707, deretter popularisert av Leonhard Euler i 1737. π er en av de viktigste matematiske konstanter og finnes i utallelige formler fra matematikk, fysikk, naturvitenskap.

π er et irrationelt tall; det betyr at det ikke eksakt kan skrives som en brøk, m/n, der m, n er heletall. Det medfører at π har en desimal-representasjon som er uendelig lang og aldri gjentar seg selv. I tillegg er det et såkalt transendentalt tall, det vil si at det ikke ikke kan være løsningen av en polynomisk likning med rasjonale koeffisienter. πs første siffre, i vanlig desimal tallsystem, er 3.14159. I hele matematikkens historie, det er mange som har forsøkt å regne ut π med flest antall siffre. πs mystikk fasinerer mange, også utenfor den matematiske kulturen.

Den nye rekorden er 123 milliarder siffre mer enn forrige og er regnet ut på en desktop datamaskin. Det tok 131 dager  å regne ut og å sjekke resultatet. Det nye tallet tar over en TB (terabyte) harddisk for lagring.

 

Les mer på BBC news, http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8442255.stm