Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

En undersøkelse av grammatikkbegrepet i Ludwig Wittgensteins filosofi

Sarah Anna Uffelmann disputerer fredag 07.10.2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Vom System zum Gebrauch. Eine genetisch-philosophische Untersuchung des Grammatikbegriffs bei Wittgenstein”.

Hovedinnhold

Den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein (1889-1951) er en av de mest innflytelsesrike tenkere av det 20. århundre. Likevel publiserte han bare én filosofisk bok i løpet av livet: ”Logisch-philosophische Abhandlung”. Resten av tekstene hans ble tilgjengelig først etter hans død. Wittgensteinarkivet ved UiB har publisert en fullstendig digital utgave av Wittgensteins Nachlass. Denne muliggjør en presis analyse av spesifikke aspekter ved hans filosofi.

Et av de sentrale begrepene i Wittgensteins filosofi er grammatikkbegrepet. Wittgenstein skriver for eksempel at alt som er metafysisk kan finnes i grammatikken til språket. Det betyr at metafysiske spørsmål kan løses av en grammatisk undersøkelse. Men hva mener Wittgenstein egentlig med ”grammatikk”?

Avhandlingen skal bidra til en bedre forståelse av grammatikkbegrepet i Wittgensteins filosofi. Det viser seg at ”grammatikk” i Wittgensteins Nachlass har uklare render og endrer seg i løpet av Wittgensteins filosofiske arbeid. Denne utviklingen vises filologisk og tolkes filosofisk i avhandlingen.

Det viser seg at Wittgenstein bruker ”grammatikk” ikke bare slik vi vanligvis kjenner og bruker begrepet, som for eksempel syntaks og morfologi, men at grammatikk i hans tenkning er nært beslektet med logikk. På begynnelsen av 30-tallet utvikler Wittgenstein en teori der grammatikk innebærer et fullstendig mulighetssystem for meningsfylt ordbruk. Senere, det vil si fra den såkalte ”Brown Book” betyr grammatikk faktisk (beskrivelsen av)  ordbruk. I det såkalte ”Big Typescript” finner vi fortsatt begge oppfatninger. Wittgenstein ser etter hvert at vår ordbruk ikke er (og ikke trenger å være) fullstendig, og at det ikke finnes generelle regler, men kun regler om generelle begreper. Disse innsiktene fører ham til å gi opp alt teoretisering.

 

Personalia

Sarah Anna Uffelmann (f. 1983) har embetseksamen i filosofi og engelsk litteratur- og språkvitenskap fra Universität Kassel i Tyskland. Ph.d.-prosjektet blir gjennomført i en cotutelle-avtale mellom Universitetet i Bergen og Universität Kassel. Veilederne er Alois Pichler og Stefan Majetschak.