Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Tuberculosis Control in Arsi in Ethiopia: Programme Performa

Shallo Daba Hamusse disputerer mandag 4. september 2017 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Tuberculosis Control in Arsi in Ethiopia: Programme Performance and Disease Burden”.

Hovedinnhold

Tuberkulose er en livstruende sykdom. En tredjedel av verdens befolking er smittet, og antallet nye tilfeller øker spesielt i u-land, på grunn av HIV-infeksjon, fattigdom, medisinresistens og dårlig helsetilbud. Tuberkulose er et av de største folkehelseproblemene i Etiopia. Et godt tuberkuloseprogram er en forutsetning dersom man skal ha håp om å få bukt med problemet. 

Avhandlingen bidrar med ny innsikt og forslag for å bedre tuberkulosekontrollen i Etiopia. I studien har Shallo Daba Hamusse vurdert endringer i det nasjonale av tuberkuloseprogrammet i Arsi fylke i sentral-Etiopia. 3,1 millioner mennesker bor i dette fylket. Han brukt det lokale tuberkuloseregisteret til å analysere forekomst, geografisk utbredelse, og endringer over tid av tuberkulose over en femten års periode. 

Studien viser at tuberkuloseomsorgen er bedret over tid, og befolkningen i Arsi har fått bedre tilgang på diagnostikk og behandling. Over en femten års periode var det færre som døde av tuberkulose, sannsynligvis fordi pasienter med både HIV og tuberkulose fikk bedret tilgang på kombinert tuberkulose- og HIV-behandling. 

Til tross for et bedret tuberkuloseprogram, er utbredelsen av tuberkulose i Arsi fortsatt stor. Dette dokumenterer Shallo Daba Hamusse gjennom to studier: I første studien viser han en høy forekomst av tuberkulose både i tettsteder, men også på landsbygda. For hver pasient som får behandling, er det 1,2 pasienter med aktiv tuberkulose som ikke oppfanges av det nasjonale tuberkuloseprogrammet. I tillegg har nesten 5 % av nye pasienter med tuberkulose resistente bakterier. Vi regner med at forekomsten av multiresistente stammer er økende. 

En av de store utfordringene med å bekjempe tuberkulose er å oppdage i tide de som har aktiv tuberkulose og kan smitte andre personer. Shallo Daba Hamusse har i sitt doktorgradsarbeid dokumentert at til tross for et bedret tuberkuloseprogram så er forekomsten fortsatt høy, og forekomsten av multiresistente stammer er økende.

Personalia
Shallo Daba Hamusse er fra Arsi i sentral-Etiopia. Han fullførte Masters of Public Health fra Universitetet i Amsterdam. Fra 2011 har han vært tilknyttet Senter for internasjonal helse som ph.d.-kandidat. I dag er han direktør for The HIV/AIDS Prevention and Control Office i Etiopia.