Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

En ny modell for økt oljeutvinning og karbondioksidlagring

Leonid Vasilyev disputerer mandag 19. mars 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Development and implementation of the generalized continuum model for transport in porous media».

Hovedinnhold

Matematiske modeller brukes for beskrivelse og kvantifisering av naturlige fysiske fenomener og prosesser. Gjennom årene har modeller for transport av gasser og væsker i geologiske formasjoner vært en stor utfordring for både forskningsmiljø og ingeniører innen olje- og gassektor. Utvikling av nye modeller og utbedring av eksisterende er hovedfokus for mange forskere også i dag.

Valg av modell er ekstremt viktig for nøyaktige beregninger og korrekte prediksjoner av den fysiske oppførselen til systemet en studerer. Det kan øke effektivitet og sikkerhet av prosesser samt redusere totale kostnader. Derfor har parametrisering av valget stor betydning for den overordnede forståelsen og analyse av systemet.
I dette doktorgradprosjektet presenteres en ny matematisk modell for gjennomsnittlig beskrivelse av transport i porøse medier. I konkrete tilfeller reduseres problemet til kjente modeller ved oppsetting av et parameterrom. Vi har vist at parameterrommet styrer modellvalget og det kan kobles til parametere av porøse medier. Det ble konkludert at den nye modellen gir bedre forståelse av fysiske prosesser samt skaper nøyaktige prediksjoner.

Personalia
Leonid Vasilyev (født 1985) er født og oppvokst i Saratov, Russland. Han studerte anvendt matematikk og fysikk og fullførte sin mastergrad i radiofysikk i 2007 ved Saratov State University. Ph.d.-prosjektet har blitt gjennomført ved Matematisk Institutt ved Universitetet i Bergen under veiledning av professor Adrian Florin Radu, førsteamanuensis Kundan Kumar og professor Jan Martin Nordbotten.