Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Reguleringsfunksjoner: betydning av alder og hjernens modning

Steinunn Adólfsdóttir disputerer mandag 12. mars 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Subcomponents of executive functions: Effects of age and brain maturation”

Hovedinnhold

Reguleringsfunksjoner er viktige for å kunne tilpasse seg ulike krav fra omgivelsene og regulere atferd, tanker og følelser. Svekkede reguleringsfunksjoner kan derfor ha stor innvirkning på våre hverdagslige funksjoner. Impulshemming og evne til å være fleksible ved å tilpasse oss skiftende krav og situasjoner er for eksempel viktig for fungering i skole- og jobbsammenheng. Reguleringsfunksjoner utvikle seg gjennom barndommen og helt inn i ung voksen alder, og viser typisk en tilbakegang når vi blir eldre. Denne utviklingen kan knyttes til karakteristika ved hjernens struktur og funksjon. 

Målet med doktorgradsarbeidet var å undersøke reguleringsfunksjoner hos barn med ADHD og øke forståelsen for alder og hjernens modning hos friske eldre. Doktorgradsarbeidet viste at barn med ADHD var mer variable og mindre nøyaktige i oppgaveløsning enn andre barn. Videre viste arbeidet betydningen av å ta hensyn til alder, ulikheter i hjernestruktur og mer grunnleggende kognitive ferdigheter som prosesseringstempo ved vurdering av reguleringsfunksjoner hos eldre. Doktorgradsarbeidet understreker også betydningen av å bruke statistiske metoder som gjør det mulig å ta hensyn til det komplekse samspillet mellom disse variablene. 

Personalia
Steinunn Adólfsdóttir (f. 1972) har bachelorgrad i psykologi fra Universitetet på Island og cand.psychol.-grad fra Universitetet i Bergen. Hun har vært stipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, med professor Astri J. Lundervold som veileder.