Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Miljøgifter og hormonproduksjon

Kareem Eldin Abdel Ghafar M Mohammed Ahmed disputerer 27.11.18 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: Effects of persistent organic pollutants (POPs) and contaminants of emerging concern on steroidogenesis in adrenocarcinoma H295R cells.

Hovedinnhold

Påvirker miljøgifter hormonsystemet vår? I vårt dagligliv er vi utsatt for en lang rekke miljøforurensninger. Disse kjemikaliene finnes som regel i lave konsentrasjoner, men de kommer oftest i komplekse blandinger som kan ha en skadelig effekt på helsen vår. Noen miljøforurensninger har potensial til å forstyrre det endokrine systemet, og kalles hormonforstyrrende kjemikalier.

Hormonsystemet består også av en kompleks blanding av ulike signalstoffer. En ny måte å se på problemet med hormonforstyrrelser er å bruke teknikker som kan påvise og måle flere hormoner samtidig. I denne PhD-avhandlingen ble det utviklet en ny teknikk som kombinerer dyrking av menneskelige binyrebarkceller med analyse av steroidhormoner ved hjelp av væskekromatografi-tandem massespektrometri (LC-MS/MS). Denne teknikken har høy nøyaktighet og følsomhet og er i stand til å måle 19 steroidhormoner samtidig. Basert på eksperimentelle data ble en statistisk modell utviklet for å få en grundig oversikt og bedre forståelse av hormonproduksjonen i denne celletypen.

I avhandlingen ble denne metoden brukt for å studere effekten på hormonproduksjonen av komplekse blandinger av miljøgifter, inkludert klorerte, bromerte og fluorerte persistente organiske miljøgifter, såkalte POPer. Resultater viste endringer i steroidproduksjonen i forbindelse med noen av disse blandingseksponeringene. Dette indikerer at eksponering for slike kjemikalier kan føre til negative helseeffekter som kognitive defekter, kreft, metabolske forstyrrelser og reproduktive forstyrrelser hos mennesker og dyreliv.

Studien viser hvordan en kombinasjon av celleforsøk med avanserte analytiske metoder kan gi økt innsikt i det hormonforstyrrende potensialet til miljøgifter, uten å bruke dyreforsøk.

Personalia

Født i 1976 i Omdurman, Sudan. Utdannet veterinær ved Khartoum University, Sudan, i år 2000. Mastergrad i molekylær toksikologi ved Aston University, Storbritannia i 2011.