Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Politi og politikk

Hjørdis Birgitte Ellefsen disputerer fredag 7. desember 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Politiens politikk og politikkens politi. Norske politireformer i perioden 1682-1866».

Hovedinnhold

Moderne liberaldemokratiske stater er kjennetegnet av at de har et politi som forvalter statens voldsmonopol gjennom et todelt samfunnsoppdrag. På den ene side skal politiet beskytte staten mot indre trusler, og på den annen side skal politiet fremme og beskytte borgernes friheter, sikkerhet og velferd. De to formålene lar seg ikke alltid forene, og samfunnsoppdragets iboende konflikt utfordrer stadig politiets – og dermed også statens – legitimitet.

Avhandlingen studerer de historiske forutsetningene for en slik ordning gjennom å analysere hvordan politi ble debattert og reformert i perioden 1682-1866, en periode der staten endret styringsform fra et absolutistisk enevelde til et konstitusjonelt monarki preget av rettsstatlige, demokratiske og liberale prinsipper. Studien utfordrer ideen om at statsformskiftet var ledsaget av en rettlinjet overgang fra et absolutistisk politi til et liberaldemokratisk politi. Gjennom analyser av hvordan politi ble forstått og legitimert i et variert utvalg tekster, viser avhandlingen at politireformene i perioden 1682-1866 var et resultat av politiske forhandlinger der idealer om frihet, likhet, suverenitet, maktfordeling, beskyttelse og velferd sto på spill. Resultatet var en politiordning som dels var basert på absolutismens styringsideal om statens rett til å beskytte seg selv, dels på et liberaldemokratisk styringsideal om at staten skal beskytte borgernes friheter, sikkerhet og velferd, og dels på et ideal om et samtykkebasert politi som skulle balansere konflikten mellom de to første.

Avhandlingen bidrar til en nyansert forståelse av hva slags politiske interesser, idealer og kompromisser det moderne politiet og staten er et resultat av, en forståelse som er vesentlig for å kunne identifisere hva som står på spill når politiet reformeres.

Personalia

Hjørdis Birgitte Ellefsen (f. 1970 i Tønsberg) har hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen i 1998. Siden 2010 har hun vært ansatt som høgskolelektor ved Politihøgskolen i Oslo, der hun underviser om politiets historie og rolle i samfunnet. Under arbeidet med doktorgraden har Ellefsen vært tilknyttet Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, der professor Jan Heiret har vært hennes veileder. Politihøgskolen har finansiert prosjektet.