Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Platon: En talsmann for fred?

Gro Rørstadbotten disputerer fredag 7. desember 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: Plato – A Voice for Peace. Political Accountability and Dramatic Staging.

Hovedinnhold

Rørstadbotten lanserer avhandlingen som et eksperiment. Dette er ment å skulle gi et bidrag til fredsforskning som er et underkommunisert felt innenfor Platon-forskningen. Hypotesen er kontroversiell når det hevdes at det er mulig å lese det platonske korpuset som en samtidskritikk hvor Platon, i siste instans, fremstår som en talsmann for fred – eller som en anti-krigsstemme.

Det overordnede metodiske perspektivet er komparativ nærlesning, hvor de enkelte dialogene leses som litterære dramaer hvor Platon konstruerer, iscenesetter, arrangerer og situerer møter mellom Sokrates-karakteren og ulike de facto historiske personer. Herfra følger avhandlingens to hovedargumenter. Det første argumentet angår dialogene. Platon har nedfelt konkrete indikasjoner i dialogene som gjør det mulig å bestemme en dramatisk datering. Denne dateringen gir en tidsramme som sammenfaller med den Peloponnesiske krigens æra (450-399 f.v.t.). På denne bakgrunnen argumenteres det for at dialogene konstituerer et konsistent mønster som begynner med Parmenides (450 f.v.t.) hvor leserne møter Sokrates første gang som 19-åring, mens leserne tar avskjed med den 70 år gamle filosofen i Faidon (399 f.v.t.).

Rørstadbotten argumenter for at dialogene utgjør fiktive, historiske nedslag hvor leserne kan følge Sokrates’ filosofiske liv og virke. Hun konstaterer at det er gjennom Sokrates’ filosofiske praksis at samfunnskritikken fremkommer. Dette skjer ved at leserne identifiserer et mimetisk spill hvor fortiden gjenskapes i nåtiden. I dette perspektivet presenterer dialogene en dramatisert og velregissert fremvisning av hvordan fortiden blir gjort ansvarlig for nåtidens degenererte tilstand. Det andre argumentet angår dialogene Staten sog Lovene. Her hevdes det at de har en spesiell funksjon i det platonske korpuset ved å utgjøre et dramatisk bakteppe for de øvrige dialogene. Gjennom en ny-lesning av Staten viser Rørstadbotten hvordan et fredsperspektiv faktisk fremtrer.

Personalia

Gro Rørstadbotten har hovedfag i filosofi fra Universitetet i Bergen (1998). Hun har arbeidet som universitetslektor ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier siden 1999.