Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

MR ved lokalisert prostatakreft

Lars Anders Rokne Reisæter disputerer 13.11.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Multiparametric magnetic resonance imaging in localized prostate cancer ".

Hovedinnhold

Diagnostikk og behandling av prostatakreft har gjennomgått en betydelig utvikling de siste tiårene. Bruk av PSA-tester gjør at mange pasienter trenger ytterligere undersøkelser. Systematiske vevsprøver tatt ved hjelp av ultralyd har lenge vært standardutredningen for disse pasientene. Denne metoden har svakheter med hensyn til både diagnostisk treffsikkerhet og stadium plassering. MR (eller magnettomografi) er en bildeundersøkelse som i mange tilfeller kan avklare om det foreligger reell kreftmistanke. Ved slik mistanke kan MR-undersøkelsen bedre enn ultralyd, indikere hvor i prostatakjertelen biopsier bør tas for å få representative vevsprøver. MR-bildene kan også bedre enn tidligere metoder avklare utbredelsen av kreftsvulstene, noe som bidrar til at man kan velge den best tilpassede behandling for enkelte pasient.

Reisæter`s avhandling tar for seg alle disse bruksområdene for MR. Avhandlingen viser at oppdagelse og lokalisasjon av kreftsvulster i prostatakjertelen bedømt ved MR stemmer med virkeligheten. Dette har man funnet ut ved å sammenlikne MR-bilder tatt før operasjon med histopatologiske undersøkelser av den fjernede prostatakjertelen. Tilsvarende har studiene til Reisæter bekreftet nytteverdien av MR-bilder for finne ut om kreftsvulsten har vokst ut gjennom vevskapselen som omgir prostatakjertelen. I tillegg til at studiene har vist at resultatene er reproduserbare for flere radiologer, har man også utviklet modeller for at både oppdagelse av kreftsvulster og påvisning av vekst gjennom vevkapsel kan utføres med hjelp av datamaskiner som behandler MR-bildene.

Til slutt i avhandlingen viser Reisæter at informasjon fra MR-bildene kan brukes til å modifisere kliniske verktøy for risikostratifisering (mht. tilbakefall) av prostatakreftpasienter, slik at disse forbedres. Dette har en betydning for hvordan pasientene skal følges opp etter sin kurative behandling.

Personalia

Lars Anders Rokne Reisæter (f.1973) kommer fra Bergen og ble utdannet cand.med. ved Universitetet i Bergen i 2002. Han er spesialist i radiologi, og ansatt som overlege med ansvar for Uroradiologi ved Radiologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus. Doktorgradsarbeidet utgår ifra Klinisk Institutt 1, Universitetet i Bergen, med professor Christian Beisland som hovedveileder og professor Ole Johan Halvorsen og professor Martin Biermann som medveiledere.