Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Lakselus på steroider

Joakim Brunet disputerer 10.12.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The molecular regulation of molting in the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis)".

Hovedinnhold

Lakselusen er et parasittisk krepsdyr som livnærer seg av laksefisk. Lakselusens høye reproduksjonsrate i kombinasjon med høy tetthet av laks ved oppdrettsanlegg gir gunstige forhold for rask vekst av lus. Bred bruk av få kjemikalier har resultert i resistente lakselus og et behov for nye behandlingsmetoder. Mer kunnskap om lakselusens biologi er nødvendig for å kunne identifisere mål for utvikling av nye bærekraftige behandlingsmetoder.

Krepsdyr og andre artropoder, som insekter og edderkoppdyr, er avhengig av å skifte skall for å kunne vokse. Fra studier i insekter er det kjent at skallskifte er kontrollert av steroidhormoner kjent som ekdysteroider. Signalet fra ekdysteroider blir i insekter videreført av en signalvei bestående hovedsakelig av kjernereseptorer, en familie proteiner som slår av og på gener i respons til binding av spesifikke molekyler. Lite er kjent om hvordan skallskifte er regulert på et molekylært nivå i krepsdyr, og særskilt i krepsdyrklassen kjent som kopepoder hvor lakselusen tilhører.

For å undersøke mekanismene bak skallskifte ble kjernereseptor-gener med allerede kjente funksjoner i insekter identifisert og studert i ulike livsstadier i lakselusen. Mengden ekdysteroider ble målt igjennom et livsstadium. Ekdysteroidhormonet som kontrollerer skallskifte ble i tillegg identifisert ved å undersøke effekten av ulike ekdysteroider på aktiveringen av ekdysteroid-reseptoren både i en kunstig setting utenfor lakselusen og i levende dyr.

Arbeidet i dette studiet gir et innblikk i grunnleggende prinsipper for hvordan skallskifte er kontrollert i en hittil lite studert dyregruppe, og viser at utvalgte kjernereseptorer er kritiske i reguleringen av skallskifte i krepsdyr på liknende måter som i insekter. Videre studier på de fysiologiske funksjonene og den tredimensjonale strukturen til kjernereseptorer i lakselus kan bli nyttig i utvikling og design av medisiner spesifikt rettet mot lakselusen og prosesser som skallskifte og reproduksjon.

Personalia

Joakim Brunet (f. 1992) fullførte både bachelor- og mastergrad ved molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen i perioden 2011 til 2016. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Institutt for Biovitenskap med tilknytning til Lakselussenteret under veiledning av Rune Male og Christiane Eichner fra 2017 til 2021.