Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Politiets behandling av personopplysninger

Bjarne Kvam disputerer fredag 31. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Politiets persondatarett – en studie av hjemmels- og formålskrav ved politiets utlevering av personopplysninger til utlandet».

Hovedinnhold

Avhandlingen drøfter rettslige vilkår for informasjonsflyt innen det internasjonale kriminalitetsbekjempende samarbeidet, sett fra et norsk perspektiv. Hovedproblemstillingen er hva vilkårene er for norsk politis og påtalemyndighetens utlevering av personopplysninger til utenlandske myndigheter og internasjonale organisasjoner, med hovedvekt på det europeiske politisamarbeidet. Det tas utgangspunkt i at opplysningene allerede er samlet inn, enten av politiet eller av andre offentlige organer. 

Den sentrale regelen for avhandlingens analyse er politiregisterloven § 22. Drøftelsene omfatter ikke bare situasjonen der personopplysningene så å si «står på grenselinjen» mellom Norge og utlandet og er i ferd med å bli utlevert. Det undersøkes også hvordan opplysningene «kom til grenselinjen», det vil si hvilken tilgang politiet har til opplysninger i egen etat, samt hvilken onlinetilgang politiet har til personopplysninger hos andre offentlige organer. Dette er ofte et spørsmål om gjenbruk (sekundærbehandling) av personopplysninger. Ved å ha et slikt utvidet perspektiv analyseres dypere strukturer i politiets persondatarett. Dette har relevans også for hvordan personopplysninger skal behandles i andre sammenhenger. 

Særlig to spørsmål undersøkes grundig. Det ene er om det kreves lovhjemmel for politiets utlevering av personopplysninger til utlandet, og i så fall hvor klar hjemmelen må være. Det andre er hvilken betydning krav om formålsbestemthet har for politiets utlevering av personopplysninger. Her analyseres blant annet hvilke formål innen persondataretten som kan sies å være «ikke uforenlige» og hvilke formål som er «uforenlige».

Personalia:
Bjarne Kvam har vært journalist siden 1986 og ble cand. jur. i 2007. Han har vært stipendiat ved Juridisk fakultet 2009-2013 og er nå universitetslektor. Kvam har utgitt de faglitterære bøkene «Norge og Schengen – et svekket samarbeid mot kriminalitet» (2008), «Krimjournalisten» (2002), «Tilfeldig gapestokk» (1998, i samarbeid med Lars Arve Røssland), og «Etterforskende journalistikk» (1995). Avhandlingen «Politiets persondatarett» er utgitt på Gyldendal Akademisk Forlag.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for juridiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.