Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Blodåreforkalkning hyppig hos unge hjerneinfarktpasienter

Annette Fromm disputerer fredag 31. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Ischemic stroke and atherosclerosis at a young age – The Norwegian Stroke in the Young Study».

Hovedinnhold

I Europa inntrer hvert tredje hjerneinfarkt før 65 års alder. Aterosklerose (blodåreforkalkning) med innsnevring av blodåren er en trolig underkjent årsak til hjerneinfarkt i ung alder. Påvist aterosklerose er forbundet med høy risiko for nye hjerneinfarkt, hjerteinfarkt, perifer karsykdom (røykebein) og økt dødelighet. 

Avhandlingen er basert på en prospektiv NORSTROKE registerstudie av 1217 pasienter som var innlagt med hjerneinfarkt ved Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus i perioden 2006-2009 samt en prospektiv studie av 150 pasienter og 84 kontrollpersoner i alderen 15-60 år inkludert i «The Norwegian Stroke in the Young Study (NOR-SYS)» 2010 – 2012. 

Studiene viste at årsakene til hjerneinfarkt varierer i henhold til pasientalder, og forble uavklart i ca. 40 prosent av tilfellene. Antall risikofaktorer økte med alderen, og var høyere blant pasienter enn blant kontrollpersoner. 

I NOR-SYS ble bl.a. tykkelsen av veggen i halspulsårene, en markør for aterosklerose, undersøkt med ultralyd. Tykkelsen økte med alder og antall risikofaktorer. Forskjellen mellom pasienter og kontroller utgjorde opptil 29 prosent. Økningen i halspulsåren til hjernen viste størst sammenheng med gjennomgått hjerneinfarkt. Blant personer i alderen 15-44 år hadde økt veggtykkelse sammenheng med karsykdom i familien, mens de tradisjonelle risikofaktorenes betydning økte med alderen. Økt veggtykkelse ble bl.a. funnet blant pasienter med uavklart infarktårsak. 

Studien har gitt ny kunnskap om hyppigheten av både symptomgivende og ikke-symptomgivende aterosklerose i halspulsårene i en populasjon av unge pasienter med hjerneinfarkt. Dessuten ble de største forandringene i karveggen funnet i et karsegment som i den kliniske hverdagen ikke undersøkes systematisk for fortykkelser. 

Avhandlingen viser betydningen av systematisk ultralydutredning av sykdom i pulsårene, kartlegging av risikofaktorer for hjerte-kar-sykdom og tidlig behandling av risikofaktorer for å forebygge sykdomsprogresjon hos unge pasienter med hjerneinfarkt.

Personalia:
Annette Fromm (f. 1977) vokste opp i Tyskland. Hun studerte medisin i Giessen og Bergen, og avla medisinsk embetseksamen i 2003 i Giessen, Tyskland. Hun er spesialist i nevrologi. Hun har vært tilknyttet Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus som forskningsassistent fra 2010, og har vært ansatt som ph.d.-kandidat ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen siden 2011. Hovedveileder er førsteamanuensis II Ulrike Waje-Andreassen, medveileder er professor Lars Thomassen.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.