Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Senfølger etter kreft i ung alder

Sara Ghaderi disputerer torsdag 23. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Impact of cancer in childhood, adolescence, and young adulthood on death, social security benefit uptake and education».

Hovedinnhold

Forbedret prognose for unge kreftpasienter er et av de store fremskrittene innen moderne medisin. Dette kan både tilskrives gjennombrudd innen forskningen, bedrete behandlingsmetoder og en målrettet oppfølging av pasientene. Ettersom antallet på unge kreft-overlevere har økt betydelig, har mulige senfølger etter kreft fått stadig større oppmerksomhet. 

Sara Ghaderi har i sin avhandling undersøkt senfølger etter kreft i barne-, ungdoms - og tidlig voksenalder (<25 år). Avhandlingen er basert på data fra Kreftregistret, Folkeregisteret, Dødsårsaksregisteret, NAV og Nasjonal utdanningsdatabase. 

Det har vært en generell nedgang i dødeligheten de første fem årene etter at kreftdiagnosen ble stilt, de siste 40 årene i Norge. Forskjellen i risiko for død mellom kreftpasientene og den øvrige befolkningen har også avtatt. Dette kan forklares med de store endringene som har vært i behandlingen av barnekreft i denne perioden. 

Overlevere etter kreft i ung alder mottok ulike trygdeytelser og stønader fire ganger hyppigere enn den øvrige befolkningen. Overlevere etter svulster i ben og bindevev, hjernesvulster og leukemier, fikk hyppigst stønader fra Folketrygden. De vanligste årsakene til trygdeytelser etter kreft var sykdommer i nervesystemet og skader og forgiftninger. Slike stønader kan representere et viktig mål for senfølger etter kreft, spesielt i land med tilsvarende helse- og omsorgssystemer. 

En lavere andel av kreft-overleverne fullførte videregående og høyskole/universitetsutdanning enn den øvrige befolkningen. Dette var spesielt uttalt for overlevere etter hjernesvulster. Det var ingen forskjeller i valg av fagfelt på universitets nivå mellom kreft-overleverne og den øvrige befolkningen.

Personalia:
Sara Ghaderi ble utdannet statistiker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim i 2010, og ble tatt opp ved doktorgradsprogrammet ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS), UiB etter avsluttet mastergrad. Stipendiatstillingen har vært finansiert av Kreftforeningen. Fra september 2013 har hun arbeidet som forsker ved Folkehelseinstituttet i Bergen. Hovedveileder er professor Tone Bjørge, og medveileder er førsteamanuensis Dag Moster, begge ved IGS, UiB.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.