Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Sirkulasjon i Norskehavet

Roshin Pappukutty Raj disputerer fredag 10. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga: “The circulation of the Norwegian Sea - An investigation from space and ocean”.

Hovedinnhold

Rajs arbeid omhandler sirkulasjonen i Norskehavet observert ved hjelp av målinger fra verdensrommet og i havet. Norskehavets varme havstrømmer fra sør er en viktig komponent for å opprettholde et relativt mildt klima i det nordvestlige Europa. Denne varmen regulerer det lokale klimaet også ved sin innflytelse på havisen og spiller en sentral rolle for den biologiske produktiviteten og fiskeriene i regionen. 

I et globalt perspektiv er avkjøling av atlantisk vann i Norskehavet en del av dannelsen av nordatlantisk dypvann og dermed knyttet til den globale sirkulasjonen. Raj presenterer variabiliteten i Norskehavets sirkulasjon, forbindelser mellom de nordgående havstrømmene samt nytten av altimetridata fra satellitt for å overvåke det atlantiske vannets bevegelser. 

Lofotenbassenget er en spesiell del av Norskehavet hvor en stor del av omdannelsen av atlanterhavsvannet foregår, og studien viser hvordan både storskala sirkulasjon og hvirvler, samt varmetap til atmosfæren påvirker dette. Av spesiell interesse er en semi-permanent virvel i den vestlige, dypere delen av Lofotenbassenget, som opptrer som en effektiv avkjølingsmekanisme. Denne er beskrevet og kvantifisert i større omfang og detalj enn tidligere sett. Dette er gjort mulig ved å utnytte satelittmålinger av havets overflate og jordens lokale gravitasjonsfelt til det ytterste. Prosessering av nyere observasjoner av gravitasjonsfeltet og havoverflaten er en del av avhandlingen og de nye dataene viser stor forbedring av bestemmelsen av havsirkulasjonen. Dermed støtter arbeidet initiativ som er tatt av ulike romorganisasjoner rundt om i verden for å gi mer nøyaktige fjernmålingsobservasjoner.

Personalia:
Roshin Pappukutty Raj ble født 21. september 1982 i Kerala, India. Han fullførte sin mastergrad i fysisk oseanografi ved Cochin University of Science and Technology, India i 2006. I august 2008 begynte han å arbeide som stipendiat ved Geofysisk institutt. Hans ph.d. ble finansiert av Norsk Forskningsråd gjennom prosjektet POCAHONTAS. For tiden jobber han som forsker ved Nansen senter for miljø og fjernmåling, i Bergen.

 

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.