Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

En biskop fra 300-tallet skriver om bispeidealet

Karl Johan Skeidsvoll disputerer fredag 21. mars for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “A good artisan and teacher in Christ: Autobiography and episcopate in Gregory of Nazianzus”.

Hovedinnhold

Skeidsvolls avhandling er en studie i Gregor av Nazianz (ca 330-391) ideer om den ideelle biskop, som ikke minst blir belyst gjennom hans, biskopens, mange selvbiografiske skrifter.

Det fjerde århundre var blant de mest avgjørende i kirkehistorien. I prosessen fra skepsis og stedvis forfølgelse av myndighetene i begynnelsen av århundret, via Konstantins omveltning, og til slutt Theodosius' statsreligion mot slutten av århundret, gjennomgikk kirkens lederskap store endringer. Da de ble offisielt ansette myndighetspersoner, oppsto et behov for en presisering av preste-/bispeembetets natur.

Avhandlingen tar for seg den kappadokiske biskopen Gregor av Nazianz. Gregor var, sammen med vennen Basilios av Caesarea, en av de viktige premissleverandørene for de teologiske overveielsene ved konsilet i Konstantinopel i 381, og har mye av æren for at treenighetslæren fikk sin blivende utforming.

Gregor var en produktiv taler og forfatter, og han skrev et av de tidligste systematiske arbeidene om preste-/bispeembetets natur, hva som gjør en kandidat skikket, og hvordan han bør utøve gjerningen. Kallet er til syvende og sist en byrde som overgår menneskets bæreevne, og må utøves i frykt for den dom som venter. Hans mange selvbiografiske skrifter er ofte preget av kritikk mot uverdige eller dårlige geistlige, som han setter seg selv i kontrast til. Denne selvpresentasjonen, hvor teologi, morallære og embetsutøvelse flettes sammen, er en unik kilde for utviklingen av embetet på det avgjørende trehundretallet. Temaer som askese, dannelse, lederegenskaper og debattkultur blir tatt opp som egne kapitler i studien.

Samtidig er et sentralt element i avhandlingen å problematisere lesningen av Gregors tekster, hans konstruksjon av egen identitet gjennom taler, brev og poesi. Når han skriver om elementer i sin egen historie, må dette alltid være filtrert gjennom selvforståelsen i skriveøyeblikket. 

Personalia

Karl Johan Skeidsvoll (f. 1975) er fra Bergen. Han er Cand.philol. i gammelgresk ved UiB fra 2002, og var stipendiat ved seksjon for klassiske språk fra 2004, med et opphold ved Catholic University of America, Washington DC i 2006-07. Studiet inngikk i et tverrfaglig prosjekt ved instituttet, “Vei og villstrå: Kristendom, kjetteri og avvik i antikken og i moderne tid”.