Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Gunstige forhold for oppdrettsrøye

Snorri Gunnarsson disputerer torsdag 8. mai 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Environmental manipulation of land-based farmed Arctic charr; effects on growth, feeding and maturation”.

Hovedinnhold

Størstedelen av produksjonen av røye (Salvelinus alpinus) i oppdrett finner sted i landbaserte karanlegg, ved intensive forhold med relativt høye produksjonskostnader. Ved disse forholdene er det til en viss grad mulig å styre, avhengig av lokale forhold, viktige miljøparameter for å øke lønnsomhet av driften og velferden hos fisken. Økt kunnskap om hvordan forskjellige miljøparametere påvirker viktige oppdrettsegenskaper er derfor av stor betydning for å redusere produksjonskostnadene. Målet med denne doktorgraden har vært å utforske hvordan vanntemperatur, lysperiode, saltholdighet og fôringsrutiner kan brukes for å forbedre produksjonen av landbasert oppdrett av røye.

Gunnarsson har utført fire atskilte karforsøk med oppdrettsrøye. Han har demonstrert hvordan de ulike miljøparameterne vanntemperatur, lysperiode, saltholdighet og fôringsrutiner kan påvirke oppdrettsegenskaper som vekst, modning og fôrutnyttelse. Høy vekst i settefiskfasen, som er observert i de høyere temperaturgruppene, kan resultere i høyere forekomst av modning underveis i vekstperioden. Manipulering av lysperiode og fôrrasjon kan brukes som verktøy for å forbedre vekst og redusere modning. Saltholdighet har negativ effekt på vekst, men oppdrettere med rik tilgang til brakkvann kan oppnå akseptable vekstrater i løpet av vekstperioden.

Fremtidige studier bør fokusere på å bevare potensialet for høy vekstrate på røye i settefiskfasen videre inn i vekstperioden og etablere protokoller for å bedre sjøvannstoleranse av røye.

 

Personalia:
Snorri Gunnarsson (f. 1968) er født i Reykjavik, Island. Han har en bachelor i biologi fra Universitetet i Island (1993) og Cand. Scient.-graden i Akvakultur fra UiB (2001). Han har siden 2004 jobbet som forsker for Akvaplan-niva AS og hatt en stilling som Næringsstipendiat fra 2009-2013. Hovedveileder har vært professor Albert K. Imsland (UiB/Akvaplan-niva AS), medveiledere har vært professor Sigurd Stefansson (UiB), professor Helgi Thorarensen (Holar University College) og Dr. Atle Foss (Akvaplan-niva AS).