Hjem
Nye doktorgrader

Måler sjøistykkelse fra verdensrommet

Marta Zygmuntowska disputerer tirsdag 11. juni for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Arctic sea ice altimetry - advances and current uncertainties».

Hovedinnhold

Reduksjon av sjøistykkelse og sjøisvolum i Arktis har vært observert de siste tiårene, noe som er et viktig tegn på den globale klimaoppvarmingen. Istykkelsen i Arktis er redusert med nesten 50 prosent fra 60-tallet og sjøisareal er redusert med mer enn 2 millioner kvadratkilometer i de siste tre tiårene - et  areal seks ganger så stort som Norge.

Istykkelse og isvolum observeres best ved hjelp av målinger fra verdensrommet, med et instrument som kalles altimeter. Sjøis flyter fordi isen er lettere enn sjøvann og altimeteret måler den delen av isen som ligger over sjøoverflaten. For å beregne hele istykkelsen trengs ekstra informasjon om snømassen på toppen av sjøisen og tettheten av snø og is. 

Denne målingen av is og snø har stor usikkerhet. Zygmuntowska har beregnet at usikkerheten i sjøisvolum er på 13 prosent, hvor snø er den viktigste grunnen til usikkerheten. Manglende presis informasjon om snø, istetthet og isareal påvirker videre gjennomsnittsverdi, årlig variabilitet og langtidstrend i isvolumet.

For å beregne istykkelsen korrekt er det viktig å vite sjøisalderen. Zygmuntowska har også utarbeidet en ny metode for sjøisklassifisering, som skiller mellom ny is og is som har eksistert i flere år, basert på altimeterdata. Metoden viste seg å være troverdig i en studie med data fra flyobservasjoner. Målinger på en større skala over Arktis, tatt fra verdensrommet, viste at metoden fungerer bra i noen tilfeller, men det er behov for mer validering.

 

Personalia:

Marta Zygmuntowska ble født i Polen i 1984 og vokste opp i Tyskland. Hun fullførte sin diplomutdanning i meteorologi ved Universitet i Hamburg i 2010. Siden 2011 har hun vært ansatt som stipendiat ved Nansensenteret for Miljø og Fjernmåling (NERSC) i Bergen, finansiert av Norges Forskningsråd gjennom prosjektet CISAR. Veiledere har vært Lars-Henrik Smedsrud fra Universitetet i Bergen, Kirill Khvorostovksy og Stein Sandven fra NERSC og Frank Nilsen fra Universitetssenteret på Svalbard og Universitetet i Bergen.