Hjem
Nye doktorgrader

Naturens usynlige fyrverkeri

Ragnhild Schrøder Nisi disputerer onsdag 18. juni 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Constraining the source properties of TGFs”.

Hovedinnhold

Lyn viser seg enda kraftigere enn vi trodde. De sender ut lys med ekstreme energier, usynlig for mennesker.

Lyn skapes ved at tordenskyen gir energi til ladde partikler i luften, og når disse kolliderer med resten av luften, skapes lys og varme som vi ser som lyn og hører som torden. Men nå vet vi at lynet også inneholder lys med mye høyere energi enn våre øyne kan oppfatte. Fenomenet ble først oppdaget på begynnelsen av 1990-tallet og har på norsk fått navnet jordiske gammaglimt.

Kun et par jordiske gammaglimt er observert fra bakken, mens tusenvis er blitt målt fra verdensrommet. For å lære mer om dem, bruker vi det vi ser fra rommet og generell fysikk til å forsøke å finne ut hvordan de jordiske gammaglimtene så ut da de ble produsert. Dette kan fortelle oss mer om hvordan glimtene produseres. Vi finner at jordiske gammaglimt er et energirikt fenomen, og at de består av i gjennomsnitt 100 millioner milliarder lyspartikler, med mange flere i de sterkeste glimtene.

Detaljer om hvordan dette ble gjort og hva vi kan lære av det blir presentert når Ragnhild Schrøder Nisi disputerer for doktorgraden ved Birkelandsenteret for romforskning ved Universitetet i Bergen den 18/06/14 kl 13.00.

 

Personalia:

Ragnhild Schrøder Nisi har tre år bak seg som forsker og tok en mastergrad i 2010 som også omhandlet jordiske gammaglimt. Hun har i flere år vært aktiv som formidler både av morrofysikk, generell fysikk og forskning.