Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Betydningen av proteinet Epac i biologiske prosesser

Solveig Lund Witsø disputerer fredag 19. september 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Gene Regulation and Physiological Roles of Exchange Factors Directly Activated by cAMP (Epac).”

Hovedinnhold

cAMP er et viktig sekundert budbringermolekyl i cellen, og som blir aktivert av blant annet hormoner. cAMP binder seg så til andre proteiner, for at cellen og vevet skal kunne utføre spesielle oppgaver. Ett av disse proteinene er Epac. Ulike vev og celler uttrykker ulike former av Epac, men det har vært uvisst hvilke mekanismer som styrer hvilken form som skal uttrykkes. Witsøs studier har i stor grad bidratt til at vi i dag har en molekylærbiologisk forståelse for hvordan dette skjer. Hun har vist at epigenetiske mekanismer er avgjørende.

Siden oppdagelsen av Epac i 1998 er det gjort en rekke studier på Epac sin biologiske rolle, og i dag vet vi at Epac er involvert i blant annet hjertekontraksjon, blodsukkerregulering og hjernefunksjoner. Witsø har bidratt til å utvikle biologiske modellsystemer for å øke vår forståelse av Epac sine biologiske roller i levende organismer. Hun har funnet at Epac er viktig for normal stressrespons, og at fravær av Epac bidrar til unormal produksjon av stresshormoner.

Personalia:

Solveig Lund Witsø (f. 1980) er født i Lofoten og vokste opp i Trondheim. Hun fullførte mastergraden i Human ernæring ved NIFES/UiB i 2008. I perioden 2009-2014 har hun vært stipendiat ved Institutt for biomedisin, UiB.  Hun har blitt veiledet av professor Marit Bakke og dr. Erling Høivik.