Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Kosttilskudd i laksefôr

Synne Marte Andersen disputerer torsdag 9. oktober 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Interactions of arginine and polyamines on growth and metabolism in Atlantic salmon”.

Hovedinnhold

Arginin er aminosyre som ofte benyttes som kosttilskudd av kroppsbyggere, da denne har vist å øke muskelmasse samtidig som fettmassen reduseres. Målet med dette arbeidet var å se om man ved å øke tilsetningen av arginin i fôret til laks, utover det som er vanlig, kunne se en effekt på muskel og fettvev. I tillegg til å være en byggestein for proteiner i kroppen, er arginin viktig i mange metabolske prosesser i kroppen, blant annet for å lage polyaminer. Polyaminer er viktige for utvikling og vekst av celler, og det kreves mye energi for å lage disse. I sitt doktorgradsarbeid ville Andersen se om arginin påvirket energiomsetningen i laks via polyaminene.  

Det ble utført to fôringsforsøk, ett i små laks på fem gram og ett i større laks på en kilo. Arginin hadde en liten positiv effekt på vekst i de små laksene, som kunne relateres til polyaminer. I tillegg så vi økt uttrykk av et gen som er viktig for fettforbrenning i leveren. I den voksne laksen, derimot, hadde arginin ingen effekt på vekst eller på fordeling av muskel- og fettmasse. Dette tyder på at arginin ikke har samme effekt på laks som det som har vært påvist hos gnagere og griser. Derimot så vi at selv om arginin ikke påvirket vekst, så påvirket det metabolske prosesser i fisken, noe som kan ha betydning for fiskens helse og velferd. Ved å studere leverceller fra laksen så man blant annet at arginin påvirket glucosemetabolismen. Ingen negative effekter av arginintilskudd ble observert.

Arbeidet i avhandlingen består av fem godkjente artikler.

Personalia:

Synne Marte Andersen ble født i Oslo i 1986, men vokste opp på Nesttun i Bergen. Andersen har en bachelorgrad i biomedisin fra Australia i 2008, og en mastergrad i human fysiologi fra Universitetet i Bergen fra 2010. Forskningsarbeidet var et samarbeid mellom NIFES, EWOS Innovation, UiB, EVONIK og NOFIMA og ble finansiert av Norges Forskningsråd og EWOS Innovation AS. Hovedveileder har vært dr. Marit Espe ved NIFES og medveileder har vært professor Ivar Rønnestad ved UiB.

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0mm 5.4pt 0mm 5.4pt; mso-para-margin-top:0mm; mso-para-margin-right:0mm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0mm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}