Hjem
Nye doktorgrader
ny doktorgrad

B-vitamin- og jernstatus hos spedbarn

Ingrid Kristin Torsvik disputerer fredag 30. januar 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «B vitamin and iron status during infancy».

Hovedinnhold

Fra 2001 har Helsedirektoratet, i likhet med WHO, anbefalt morsmelk som eneste ernæring til spedbarn frem til seks måneders alder. I denne perioden skjer det en rask utvikling og modning hos barnet, ikke mist av hjernen og nervesystemet. Studier har vist at barn som fullammes i seks måneder kan få for lite jern og vitamin B12, to mikronæringsstoffer som er svært viktige for normal vekst og utvikling. 

Ingrid Torsvik har vist at to av tre friske spedbarn født til termin, som hovedsakelig brysternæres, har moderat vitamin B12-mangel i de første månedene av livet. En del spedbarn som fullammes har problemer med uttalt gulping, samtidig som at de viser en litt sen psykomotoriske utvikling.  Torsvik fant i sine studier at mange av disse barna hadde moderat vitamin B12-mangel, og at de fikk en normalisering av vitamin B12-status samt en vesentlig reduksjon av gulping, og en bedring i sin motoriske utvikling allerede en måned etter at de fikk tilskudd med vitamin B12.

Torsvik har også undersøkt spedbarn med moderat lav fødselsvekt (2000 -3000 gram). Dagens rutine er at kun spedbarn under 2500 gram anbefales tilskudd med jern, folsyre og multivitaminer. I sine studier fant Torsvik at spedbarn som ble brysternært mer enn en måned, uavhengig av jern eller vitamintilskudd, hadde betydelig lavere nivå av vitamin B2, vitamin B6 og vitamin B12 sammenlignet med de spedbarna som hovedsakelig fikk morsmelkerstatning. De brysternærte barna hadde også en dårligere motorisk utvikling. I tillegg fant hun at spedbarn med moderat lav fødselsvekt (2501-3000gram), hadde en risiko for å utvikle jernmangel dersom de ble fullammet i seks måneder.  

Torsviks studier viser at de anbefalte retningslinjene om fullamming i seks måneder er assosiert med reduserte nivåer av viktige mikronæringsstoffer, som har betydning for den psykomotoriske utviklingen hos spedbarnet. Hun mener derfor at dagens anbefalinger om fullamming i seks måneder bør revurderes.  

 

Personalia:

Ingrid Kristin Torsvik (f. 1966) er født og oppvokst i Kristiansand. Hun avla medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1993, og er spesialist i allmennmedisin (2007 med fornying 2012) og pediater (2008). Hun arbeider som overlege ved Seksjon for onkologi og hematologi ved Barneklinikken, Haukeland universitetssykehus. Doktorgradsarbeidet går ut fra Barneklinikken, Avdeling for klinisk biokjemi, Haukeland universitetssykehus og Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen, med Anne-Lise Bjørke Monsen, Trond Markestad og Per Magne Ueland som veiledere.