Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Hvordan velger immunsystemet autoantigener?

Elisabeth Sivy Nginamau disputerer fredag 20. februar 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Expression and possible mechanisms of autoantigenic selection of Ro52, Ro60 and La48 in Sjögren’s syndrome”.

Hovedinnhold

Autoantigener er proteiner som er uttrykt i cellene hos mennesker og dyr, og som immunsystemet reagerer mot ved autoimmune sykdommer (sykdommer hvor pasientens immunsystem angriper egne organer). Antistoffene mot disse proteinene kan som oftest måles i blod, og kan være typiske for hver type sykdom. I doktorgraden fokuserer vi på Sjögrens syndrom. Pasientene som er diagnostisert med Sjögrens syndrom lider primært av munn- og øyetørrhet. I tillegg kan pasientene ha generaliserte symptomer med affeksjon av ledd, nyrer og lunger.

Sjögrens syndrom diagnostiseres etter påvisning av ansamlinger av betennelsesceller (minst 50 celler per 4 mm2 vev) rundt gangstrukturer ved histologisk undersøkelse av små spyttkjertler. Alternativt ved påvisning av autoantistoffer mot proteinene Ro52, Ro60 og La48 i blod (mot en eller flere av disse samtidig).

Det ble påvist at de tre proteinene var sterkest uttrykt i spyttkjertelprøver fra pasienter med Sjögrens syndrom enn fra individer som ikke hadde fått diagnosen. Konfokal mikroskopi viste også utbredt positivitet i vevets forskjellige celletyper. I våre eksperimenter var Ro52 ikke assosiert til Ro60 og La48 i de to cellelinjene A-253, (mucoepidermoid karsinom i spyttkjertlene), og HeLa (livmorhalskarsinom), men cellelinjene brukte samme nedbrytingssystemer for de tre proteinene. Ro52 og La48 endret også den spontane overlevelse av cellelinjene, og deres resistens til behandling med de toksiske midlene anysomicin, (proteinsyntesehemmere) og DMSO (løsemiddel).

Avhandlingen konkluderer med at høyere proteinuttrykk i affiserte spyttkjertler, felles intracellulære nedbrytingsveier og en rolle i RNA metabolisme og overlevelse, kan være felles trekk for de tre autoantigener. En protokoll for fraksjonering og separasjon i to dimensjoner (IPG/SDS-PAGE) av proteiner fra cellelinjer ble også etablert. Dette kan bidra til å bedre kartlegge hvilke andre autoantigener pasientene kan reagere mot ved å undersøke autoantistoff i pasientenes blod.

 

Personalia:

Elisabeth Sivy Nginamau er født i Italia (23/01/76), og cand. med. fra Università di Padova (Italia). Doktorgraden er utført ved Broegelmann Forskningslaboratorium (Klinisk institutt 2) under veiledning av Prof. Roland Jonsson. Elisabeth er for tiden overlege-vikar i avdeling for patologi, Haukeland universitetssjukehus.