Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Svineinfluensapandemien sett fra primærhelsetjenesten

Kristian Anton Simonsen disputerer onsdag 25. mars 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «The 2009 influenza pandemic in primary care. Clinical manifestations, attitudes and utilisation of services».

Hovedinnhold

Sommeren 2009 ble det klart at et nytt influensavirus A/H1N1 spredte seg mellom mennesker, og det utviklet seg raskt en pandemi. Konsekvenser med tanke på dødelighet og sykelighet av det nye viruset var ukjent på dette tidspunktet, og det var stort behov for mer kunnskap om klinisk forløp av sykdommen. Influensa-epidemier fører generelt til stor søkning til fastlege eller legevakt, og de fleste pasientene ferdigbehandles der. Avhandlingen bygger på en spørreskjemaundersøkelse blant pasienter som fikk influensadiagnose hos fastlegen, og nasjonale registerdata fra legevakt og fastlege. 

Feber, slapphet, hoste og hodepine var de vanligste symptomene hos pasienter med bekreftet influensa under pandemien. Kvinner rapporterte bedre etterlevelse av hygieniske tiltak for å forebygge spredning av influensa og var mer bekymret for bivirkningene av svineinfluensavaksinen enn menn. De fleste influensapasientene (82 prosent) ble behandlet hos fastlege under pandemien, men det var mer enn en femdobling av influensakonsultasjoner i forhold til en normalsesong hos legevaktene. Fastlegene økte den totale pasientkapasiteten noe under pandemien, mens legevakten behandlet mange færre andre pasienter i perioden. Influensapasienter som hadde risiko for alvorlig sykdom brukte i større grad legevakt enn fastlege, sammenlignet med andre influenspasienter. Pasienter som hadde hatt konsultasjon hos fastlegen for andre ting før pandemien startet, brukte i mindre grad legevakt, sammenlignet med de som ikke hadde fastlegekonsultasjon før pandemien.

 

Personalia:

Kristian Anton Simonsen (f. 1979) er fra Bergen. Han tok medisinsk embetseksamen ved Jagiellonian University i 2004 og ble spesialist i allmennmedisin i 2013. Doktorgradsarbeidet utgår fra Forskningsgruppen for allmennmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen. Kandidaten har også vært faglig tilknyttet Allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen (Uni Research Helse). Veiledere har vært Guri Rørtveit og Steinar Hunskår.