Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Ny behandling mot hjernemetastaser

Terje Sundstrøm disputerer tirsdag 9. juni 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Experimental modeling and novel therapeutic strategies in melanoma brain metastasis”.

Hovedinnhold

Celler fra en kreftsvulst kan spre seg til andre deler av kroppen og danne nye svulster (metastaser). Stadig flere pasienter med kreft opplever å få metastaser til hjernen.  Ingen kreftformer har større evne til å spre seg til hjernen enn melanom (føflekkreft). Prognosen ved hjernemetastaser fra melanom er dårlig med dagens behandlingstilbud. I avhandlingen presenteres en ny og robust dyremodell som er spesielt egnet til å studere de biologiske mekanismene bak spredning av melanom til hjernen og til å undersøke effekten av nye behandlingsformer.

Med utgangspunkt i dette modellsystemet har vi kartlagt genetiske mekanismer som gjør at kreftceller kan metastasere til hjernen. Videre har vi undersøkt effektene av å manipulere kreftcellers energiproduksjon. Vi har identifisert og testet et nytt potensielt medikament mot hjernemetastasering som heter beta-sitosterol. Vi har vist at dette stoffet både hemmer viktige signalveier i melanomceller og hindrer at cellene blir motstandsdyktige mot kjente legemidler.

Våre resultater indikerer at melanomceller i større grad er avhengig av mitokondriell respirasjon enn glykolyse for å spre seg til og vokse i hjernen og at dette kan utnyttes terapeutisk. Denne avhandlingen kan bidra til bedre biologisk forståelse og behandling av hjernemetastaser fra melanom.

 

Personalia:

Terje Sundstrøm (f. 1977) er oppvokst på Hovin i Sør-Trøndelag. Han fullførte medisinstudiet i 2005 ved Universitetet i Bergen og arbeider som overlege ved Nevrokirurgisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus. Doktorgradsarbeidet er utført under veiledning fra professorene Frits Thorsen og Rolf Bjerkvig ved Institutt for Biomedisin og professor Morten Lund-Johansen ved Klinisk Institutt 1.