Hjem
Nye doktorgrader
ny doktorgrad

Politiets handleplikt

Ragnar L. Auglend disputerer torsdag 18. juni 2015 for dr. philos-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Polisiær handleplikt, kommandomyndighet og lydighetsplikt i operativ og innsatsrettet virksomhet".

Hovedinnhold

Avhandlingen er en rettsvitenskapelig studie av politiets handleplikt i operative og innsatsrettede tjenestesituasjoner, og av polisiær kommandomyndighet og lydighetsplikt som virkemidler for å utløse, styre og kontrollere pliktmessig handling i slike tilfelle.

Det sentrale tema som drøftes i avhandlingen er politiets handleplikt. Avhandlingen behandler handlepliktens rettslige grunnlag og nærmere innhold, derunder betydningen av statens plikt til å sikre menneskerettighetene, forholdet til opportunitetsprinsippet, og forholdet mellom henholdsvis handleplikt og bistandsplikt, handleplikt og lydighetsplikt, og mellom handleplikten og fullmaktene og effektueringsprinsippene som gjelder i den vertikale dimensjonen mellom stat og borger. Videre behandles forholdet mellom politiets handleplikt og kommandomyndigheten og lydighetsplikten i politiet. Dernest drøftes handleplikten og lydighetsplikten ved farlige oppdrag, samt polititjenestepersoners strafferettslige og tjenesterettslige ansvar som mekanisme for kontroll og korrigering av den pliktmessige handling.

I avhandlingen er et hovedpoeng at gode grunner taler for en generell og prinsipiell lovregulering av politiets handleplikt, da denne plikten er en av de mest sentrale av politiets tjenesteplikter. Dette poenget underbygges av at dagens skille mellom den ikke-formaliserte handleplikten og de lovfestede pliktene og rettighetene i arbeidsmiljøloven kan skape uklarheter både for politiledere og tjenestepersoner. Videre foreslås det at politiets ordremyndighet og lydighetsplikt «oppgraderes» ved at selve ordremyndigheten flyttes fra instruksnivå og til politiloven, med nærmere regulering på forskriftsnivå i politiinstruksen, og at lydighetsplikten flyttes fra politiinstruksen til politiloven.

Personalia:

Ragnar L. Auglend (f. 1949) har juridisk embetseksamen fra 1975, og har tidligere arbeidet som blant annet politimester i Hordaland og i Sarpsborg, som sjef for Politihøgskolen, som dommer, og som avdelingsdirektør ved Justisdepartementets politiavdeling. Han utarbeidet utkast til ny politiinstruks og hadde hovedansvaret for arbeidet med utkastet til ny politilov. I dag er Auglend tilknyttet Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen som forsker.