Hjem
Nye doktorgrader
ny doktorgrad

Databeskyttelsesløsning for helse-applikasjoner

Samson Gejibo disputerer torsdag 5. november 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Towards a Secure Framework for mHealth: A Case Study in Mobile Data Collection Systems”

Hovedinnhold

I denne avhandlingen analyserer kandidaten sikkerheten i elektroniske helsesystemer for mobile enheter til bruk i avsidesliggende områder, i miljø med begrensede ressurser, gjerne i lavinntekstland. Kandidaten presenterer et fleksibelt og trygt rammeverk som tilbyr brukerautentisering både online og off-line, sikker mobil lagring, sikker kommunikasjon og sikker skylagring. Dessuten gir løsningen dataintegritet, brukerkonto og gjenoppretting av data, og flerbrukerstyring og er designet for å kunne lett integreres i eksisterende systemer med minimal innsats.

Den raske utviklingen i mobil kommunikasjonsteknologi og god mobildekning gir mulighet til å tilfredsstille etterspørselen etter rimelige elektroniske løsninger for helsetjenester. Mobile Health (mHelse) er et lovende konsept for helsetjenester som benytter mobil kommunikasjonsteknologi for å bygge bro mellom lokalsamfunn i avsidesliggende områder og helsevesenet. mHelse brukes til å samle inn sensitive helserelaterte data og krever omfattende datasikkerhet og personvernløsninger.

Mobiltelefoner med Java ME-funksjon har dominert markedet i mange år. Gejibo har tidligere, i samarbeid med partnerprosjekter, foreslått en sikker, tilpasset protokoll til denne teknologien. Protokollen er implementert, testet og integrert i vårt referanse-mHelse-system. Kandidaten har bekreftet fleksibiliteten i den nye sikre løsningen ved ettermontering av det eksisterende systemet med brukerautentisering, sikker lagring og kommunikasjonsløsninger ved å endre noen få kodelinjer i klient-server-applikasjonen.

De siste årene har eksplosjonen av nye mobile plattformer og skybaserte tjenester blitt en «game changer». Overgangen fra rene telefoner til smarttelefoner har gitt behov for å revurdere, redesigne, og reetablere tidligere arbeid med datainnsamlingssystemer.

 

Personalia:

Samson Gejibo (født 1983) er født og oppvokst i Etiopia. Han har en mastergrad i informasjons- og kommunikasjonssystemer i sikkerhet fra KTH i Sverige, en andre mastergrad i telekom-engineering og en bachelorgrad i elektroteknikk, begge fra Etiopia. Han har jobbet i ulike organisasjoner, inkludert Ericsson Sverige og Millennium Village Project.