Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Mindfulness og sosial angst

Aslak Hjeltnes disputerer fredag 26.08.16 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Facing social fears: An investigation of mindfulness-based stress reduction for young adults with social anxiety disorder”.

Hovedinnhold

Mindfulness-basert psykologisk behandling kan være nyttig for unge med sosial angstlidelse.

Sosial angstlidelse er en av de vanligste psykiske lidelsene, og fører ofte til vansker i utdannelse, arbeid og privatliv. De fleste som opplever denne lidelsen søker ikke hjelp, og mange blir ikke bedre av psykologisk behandling.

Mindfulness eller oppmerksomt nærvær har vært mye diskutert de siste årene i Norge. Mindfulness-basert behandling søker å hjelpe mennesker med sosial angst til å utvikle aksept for egne følelser og forholde seg til negative tanker på en mer fleksibel måte. Internasjonale studier har funnet at mindfulness-basert behandling kan redusere sosial angst symptomer, men at noen av disse metodene er mindre effektive enn kognitiv adferdsterapi.

Avhandlingen undersøkte 54 unge voksne med sosial angstlidelse som deltok i en studie av mindfulness-basert stress reduksjon (MBSR), et 8-ukers kurs hvor deltagerne lærer øvelser for å kunne bli mer oppmerksomme og aksepterende overfor egne tanker, følelser og sansninger. Deltagerne søkte hjelp for sosial angst etter å ha strevd med ensomhet og selvkritikk over lang tid. Flertallet av deltagerne hadde stor forbedring i sine symptomer og økt selvaksept etter å ha fullført kurset, mens en tredjedel var uendret etter kurset. Deltagerne med størst endring beskrev at kurset gav dem praktiske måter å håndtere angst i sosiale situasjoner, mens deltagerne med liten endring opplevde de praktiske øvelsene som krevende og at kurset ikke passet for dem.

Avhandlingen retter søkelys mot underbelyste områder i forskning på psykoterapi: Hva får unge mennesker til å søke hjelp for psykiske lidelser? Hva kan vi lære av pasienter som ikke blir bedre av psykologisk behandling?

Funnene i avhandlingen støtter internasjonale studier som tyder på at mindfulness-basert behandling kan være nyttig for unge voksne med sosial angstlidelse, men viser også at denne behandlingsformen ikke passer for alle. Avhandlingen viser at vi trenger mer vitenskapelig kunnskap om hva som skaper eller hindrer endring i psykologisk behandling.

 

Personalia:

Aslak Hjeltnes (f. 1982) er utdannet cand.psychol. fra Universitetet i Bergen (2009). Hjeltnes har arbeidet ved Modum Bad, Kronstad DPS og NKS Bjørkeli, og siden 2012 vært ansatt som stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi, UiB. Hovedveileder har vært Per-Einar Binder, medveiledere har vært Christian Moltu, Elisabeth Schanche og Helge Molde. Hjeltnes er i dag førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi og medlem i Akademiet for Yngre Forskere.