Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Frokostforum

Cybersikkerhet - trusler mot Norge

Vi hører stadig om trusselen mot datainfrastrukturen vår fra utenlandske stater, selskaper og organisasjoner, som enten utfører angrep eller viser at de har kapasitet til det. Hvor reell og farlig er denne trusselen?

Cyber
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Øyvind Ytrehus (UiB) og Lars Gjesvik (NUPI) i samtale med Åse Gilje Østensen (Sjøkrigsskolen).

Er det noe Norge kan gjøre for å beskytte seg mot cyberangrep, og i så fall hva? Og ikke minst, hvordan ser slike angrep ut? Er det snakk om fysiske inngrep på kabler og infrastruktur, eller skjer alt gjennom dataen? Den økende digitaliseringen og nylige hendelser som angrepet på Hydro og PSTs vurdering av Huawei gjør dette til aktuelle og viktige spørsmål. 

Lars Gjesvik er forskningsassistent ved NUPI’s Cyber Security Centre og har jobbet med cybersikkerhet siden 2016. I løpet av denne tiden har han skrevet om cybersikkerhet i Myanmar og Kina og deltatt i flere prosjekter om arbeidet med digital sikkerhet i Norge. Han fullførte mastergraden ved universitetet i Oslo våren 2018 og skrev om energisikkerhet og digitalisering. Han har også holdt flere foredrag om tematikken for næringslivet og ved ulike konferanser.

Øyvind Ytrehus har doktorgrad i informatikk fra UiB fra 1989, og har vært professor ved Institutt for informatikk siden 1993. Hans forskning ligger hovedsakelig innenfor feltene informasjonsteori, kodeteori og kryptologi. Siden 2016 har han vært sjefsforsker i Simula UiB AS, et forskningssenter som eies av Simula Research Lab og UiB, og som er opprettet for å drive forskning og utdanne spesialister i kryptografi og informasjonsteori.

Åse Gilje Østensen er utdannet ved UiB og tok PhD-graden i sammenliknende politikk i 2013. Hun jobber til daglig som prosjektkoordinator og forsker på Sjøkrigsskolen. Østensen har tidligere spesialisert seg på kommersielle aktører i skjæringspunktet mellom det sivile og det militære domenet og jobber nå med prosjekter som omhandler totalforsvaret, norsk militærmakt til sjøs og private russiske militære selskap.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det blir servert croissants, kaffe og te.